Коста Рика с еко рекорд: 300 последователни дни на зелена енергия

OFFNews 13 декември 2018 в 14:11 6890 0

След като през 2015 г. постави рекорд за най-много дни на енергия от възобновяеми източници, през 2018-а Коста Рика подобри собственото си постижение. Цели 300 последователни дни страната ползва единствено зелена енергия, пише "Индипендънт". Така в първата половина на декември централноамериканската република подобри с един ден предишното си постижение.

Страната произвежда своя собствена "чиста енергия" от различни източници, като основният (около 78 на сто) е водата. Използва се още вятърна (10%), геотермална (10), слънчева (1%) и енергия от биомаса (1%). Амбицията е употребата на възобновяема енергия да елиминира нуждата от източници като природния газ и въглищата.

Трябва да се уточни, че цифрите по-горе се отнасят само до производството на електричество. Те не отчитат употребата на петролни продукти за автомобилите и за отопление.

Коста Рика отдавна е посветена на устойчивото развитие. По-рано тази година стана първата държава, която забранява изкопаемите горива. Новият президент на страната, Карлос Алварадо, съобщи за плана си да стане първата декарбонизирана (неотделяща въглероден диоксид - б.р.) страна в света.

"Това е огромна задача на нашето поколение, а Коста Рика трябва да е една от първите, ако не и първата, които да го постигнат", каза той. "Имаме титаничната и красива задача да премахнем изкопаемите горива в нашата икономика, за да направим място за използването на чисти и възобновяеми енергийни източници", заяви държавният глава. Алварадо обяви плановете си да сложи край на използването на изкопаеми горива в страната до 2021 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови