Ковачевски: Откриването на клуб Цар Борис III в Охрид е провокация

OFFNews 08 октомври 2022 в 08:19 4288 4

Димитър Ковачевски

Снимка пресцентър на правителството на Северна Македония

Министър-председателят на Македония Димитър Ковачевски

"Смятам, че това е провокация, която не носи никаква полза". Това заяви министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски по повод откриването на българския клуб в Охрид Цар Борис Трети в Охрид в петък.

"Осъждам откриването на културен център с име Цар Борис III, въпреки че е открит от граждани на Северна Македония. Смятам го за провокация, която не носи никаква полза. Смятам, че откриването на културен център трябва да носи името на някой, който обединява, а не на някой, към когото гражданите на тази страна имат негативни чувства, не само македонците, но предимно евреите, защото знаем какво се случи на еврейската общност у нас през Втората световна война", каза в интервю за ТВ 21 Ковачевски.

На откриването на клуба в петък присъстваха посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов, генералният консул на страната ни в Битоля Димитър Иванов, д-р Милен Врабевски, с чието съдействие клубът е обзаведен и оборудван, представители на дипломатическата ни мисия, както и на българските сдружения в Северна Македония.

Под звуците на вувузели, възгласи "Македония", "татари", "фашисти", яйца, бутилки с вода и сокове летяха към прозорците на помещението, докато вътре посланикът ни Ангелов и Врабевски прерязаха лентата за откриването на клуба.

Според него създаването на такива клубове е дело на малки групи хора, които имат лични интереси да създават клубове с такива имена.

Македонския премиер каза още, че законодателството на страната е "твърде либерално" по отношение на създаването на неправителствени организации и сдружения, както и по отношение на наименованията, "дори на търговски сдружения и фирми".

От думите му стана ясно, че се подготвя нов закон за сдруженията на гражданите, който трябва да предотврати това.

"Призовавам всички политически партии да участват във финализирането на това законово решение, защото трябва да се сложи край на такива групи и лица, които за втори или трети път злоупотребяват с чувствата на гражданите на тази страна, по лични причини", подчерта Ковачевски.

Македонският министър на вътрешните работи Оливер Спасовски подкрепи протеста.

Според него "трябва да се намерят необходимите механизми за санкциониране, включително и с анулиране на регистрацията на тези дружества", на всичко, което нарушава националните чувства на македонския народ. 

"Протестът в Охрид срещу е приключил без особени нарушения на обществения ред и противно на твърденията, не е имало опити за сблъсък с полицията", добави Спасовски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

3

Прав е. Мръсния Кобург не може да е обединител на двата народа. Идиотска изцепка, но толкова е IQ то на експертите и на ГЕРБ и на ПП.

4038

1

Moirae

08.10 2022 в 08:32

Да не се окаже в това число и руско-сръбска хибридка с привкус на непреодолимото българо-руско слагачество.