Ковид в последните 24 часа: Рекордно малко заразени в Италия. Ню Йорк вече ще спи

Заразен е и руският премиер. Американското разузнаване не вярва, че вирусът е създаден в лаборатория

OFFNews 30 април 2020 в 22:44 30608 3

На ръба между пика и разхлабване на мерките - това е етапът, на който се намират много държави, борещи се с епидемията от коронавируса към днешна дата.

В световен мащаб броят на инфектираните е 3 275 475, а на починалите - 231 575 души. Оздравелите са 1 031 782.

В България бяха регистрирани нови 69 случая (от общо 1506), а жертвите към 30 април са 66. Новото голямо огнище е във Видинско. По последни данни там има новооткрити пет заразени медицински сестри, един лекар и 12 души в дом за деца от семеен тип. Осем от тях са от настанените в дома, най-малкият от които 13-годишен, а 4-ма са от персонала.

В Европа повечето държави обмислят и вече започнаха поетапно отпадане на мерките. Очаква се Германия да обяви нов етап на 6 май - отваряне на църквите, музеите и детските площадки.

Нов етап за Италия

Обнадеждаващи са новините от Италия, където броят на заразените беляза рекорден спад. За последните 24 часа те са намалели с 3106 души до общо 101 551 души, съобщи ръководителят на италианската Служба за гражданска защита Анджело Борели, предаде БТА. Броят на възстановилите се от Ковид-19 за последните 24 часа нарасна с 4693 души, като общият брой на излекувалите се в страната достигна 75 945 души. Броят на починалите за последните 24 часа нарасна с 285 души до общо 27 967 души. В интензивни отделения има понастоящем 1694 пациенти, което е със 101 по-малко в сравнение със сряда. Борели съобщи на журналистите, че това ще бъде последната пресконференция за предоставяне на данни за епидемията в Италия, тъй като страната влиза в нова фаза, но Службата за гражданска защита ще продължи да предоставя данни за развоя на заразата. След два месеца на строга карантина и ограничения, Италия ще започне да излиза от изолацията поетапно в понеделник, 4 май.

Джонсън: Великобритания премина пика

Във Великобритания, която вече е втората най-засегната от коронавируса държава в Европа след Италия, жертвите достигнаха 26 711 починали. По думите на премиера Борис Джонсън страната е преминала пика на епидемията. Той обяви това на първата си пресконференция, след оздравяването си от коронавируса и след като оздравялата от инфекцията негова годеница му роди син.

Джонсън заяви, че в следващата седмица и в идните седмици управляващите ще кажат кога ще започне отблокирането на различни сфери на икономиката.

Планът на Португалия за връщане към "нормалността"

Тази вечер мерки за излизане от кризата обяви и премиерът на Португалия Антониу Коща. Мерките за изолация в страната ще бъдат вдигнати поетапно сектор по сектор, предаде БТА. От 4 май ще започне да се прилага план в три фази за отваряне на различни сектори на икономиката на всеки 15 дни. Ще се започне с малките квартални магазини, фризьорските салони, магазините за продажба на автомобили и книжарниците.

Ако епидемията се забави, втората фаза на плана ще започне на 18 май с отваряне на по-големите магазини, ресторанти, музеи, галерии и кафенета, но с редуциран капацитет. На същата дата ще бъдат отворени предучилищните учебни заведения и детските центрове, ще се подновят занятията и за учениците в последните два гимназиални класа. Учениците ще трябва да носят маски. В началото на юни ще отворят детските ясли, а дистанционното обучение ще остане в сила за началното училище и за гимназистите в начален гимназиален курс. Театрите и киносалоните ще отворят врати на 1 юни.

През май дистанционната работа ще трябва да оставен в сила там, където това е възможно. От понеделник носенето на маски ще бъде задължително на различни места в страната, включително и в обществения транспорт, който ще работи с намален капацитет.

Шампионатът по футбол ще може да бъде подновен в последния уикенд на май, но големите магазини ще трябва да изчакат до 1 юни, за да отворят отново врати. 

В страната има 25 045 случая на зараза и 989 смъртни случая. Властите извършват 37 000 теста на един милион жители, което е един от най-високите показатели в света.

Градът, който никога не спи

В най-засегнатия от вируса американски мегаполис Ню Йорк метрото ще бъде спирано за няколко часа през нощта за дезинфекция - от 1 след полунощ до 5 сутринта. Това означава сериозна парализа на града. 

В същото време президентът Доналд Тръмп коментира, че е свършил "забележителна работа" в борбата срещу коронавируса. Световните медии отбелязват, че думите на Тръмп идват на фона на над 61 000 починали от болестта в страната.

От САЩ дойде и друга любопитна новина - кабинетът на директора на националното разузнаване пусна необичайно съобщение, в което заявява, че властите не вярва, че новият коронавирус е изкуствено създаден от човека. Това мнение споделят мнозина авторитетни учени и здравни специалисти.

"Разузнаваческата общност е съгласна с широкия научен консенсус, че вирусът COVID-19 не е създаден от човека или генетично модифициран“, се казва в съобщението. Американското разузнаване ще продължи "стриктно да проучва възникващата информация и разузнавателна информация, за да определи дали епидемията е започнала чрез контакт със заразени животни или е резултат от инцидент в лаборатория в Ухан", се допълва в съобщението.

Зарази се и руският премиер

Михаил Мишустин сам съобщи тази вечер, че се е заразил с коронавируса. От днес 54-годишният Мишустин ще е е изолация, а задълженията му временно поема вицепремиерът Андрей Белоусов. 

Общият брой на заразените в Русия е 106 498, починалите досега са 1073.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

3

Новак

01.05 2020 в 07:56

Логично е в Италия да намаляват заразените, но може да са почерпили от опита на Тиквата с манипулативната статистика. Наши познати в близост до Милано- детето преди две седмици е диагностицирано с пневмония и положителен тест за вируса. Възрастните все още не са тествани следователно не са в числото на заразените.

706

2

order

01.05 2020 в 03:29

А у нас.............
„.....Властта показа един забелижелен микс от пропагандата и агитацията на Хитлер, Мусолини, Сталин, Тито, Мао Дзедун, Ким Ир Сен, Вълко Червенков, Енвер Ходжа, Тодор Живков и още десетки и по-древни диктатори..........“ https://mobile.frognews.bg/article/195568/

23293

1

Стефан

01.05 2020 в 01:53

Иначе казано - министър-председателската психиатрия утихва?