Кралят на Тайланд отне титлата на фаворитката си, била нелоялна

OFFNews 21 октомври 2019 в 22:49 4917 1

Кралят на Тайланд

Снимка svoboda.org

Кралят на Тайланд Маха Вачиралонгкорн лиши официалната си фаворитка Сининат Вонгваджирапакди от званието консорт /съпруга на управляващия крал/ заради прояви на нелоялност към него, съобщи Би Би Си /BBC News/.

В официалното изявление на кралския двор се посочва, че Вонгваджирапакди била прекомерно амбициозна и се опитвала да се издигне до статуса на кралица. Въпросното поведение се счита за израз на неуважение към краля, е отбелязано в изявлението.

Вонгваджирапакди е първата от близо 100 години, която е получила титлата на кралска фаворитка в Тайланд. Тя е удостоена със званието през юли 2019 г., два месеца след сватбата на Маха Вачиралонгкорн и Сутхида Тиджай, зам.-началник на личната му служба за сигурност. Монархът даде на четвъртата си съпруга титлата кралица.

Вонгваджирапакди има звание генерал-майор, беше военен пилот и изпълняваше функциите на бодигард и медицинска сестра на тайския крал. През август 2019 г. кралският двор публикува снимка на фаворитката във военна униформа в кабината на изтребител и съобщи, че кралят е заповядал за нея да бъде написана кралска биография.

Маха Вачиралонгкорн /Рама X/ е на 67 години и е единственият син на краля Пхумипон Адулядет. След смъртта на баща си Маха седна на трона през декември 2016 г.

Най-дългогодишният принц-консорт е Филип, бракът му с британската кралица Елизабет е на 72 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови