Кремъл: Хората не са пешки в игрите на дипломация

Вилдан Байрямова 09 януари 2019 в 14:50 1642 0

Дмитрий Песков

Снимка ТАСС

Русия никога не използва хората като пешки в дипломатическите игри, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в отговор на въпрос за задържания от ФСБ по обвинения за шпионаж американец Пол Уилан.

В Русия се провеждат контраразузнавателни дейности по отношение на всеки заподозрян в шпионаж и това е регулярна и рутинна работа, посочи Песков, цитиран от „Коммерсант“. Той уточни, че не е запознат с твърденията за евентуална размяна на арестуваната в САЩ Мария Бутина с Пол Уилан. Аз такива работи не съм чувал и затова нищо не мога да кажа, допълни той.

По-рано през декември задържаната в САЩ Мария Бутина /22-годишна руска активистка за правото на носене на оръжие/, обвинена, че се е инфилтрирала в американската Национална оръжейна асоциация, се призна за виновна в организирането на заговор. Прокурорите в САЩ твърдят, че тя е действала като руски държавен агент, прониквайки в консервативни политически организации.

Песков не можа да каже нищо и за причините за задържането на американеца, тъй като не можел да добави подробности след изявленията на специалните служби и на външното министерство.

Официалните изявления обаче бяха изключително оскъдни и на практика не даваха конкретна информация. Уилан бе задържан в Москва на 28 декември м.г., срещу него е образувано наказателно дело за шпионаж и това бе единственото, което ФСБ /Федералната служба за сигурност на Русия/ и другите ведомства съобщиха.

Уилан се оказа гражданин на 4 страни – САЩ, Канада, Ирландия и Великобритания. През 1994 г. е започнала службата му в морската пехота, два пъти е участвал в мисии в Ирак през 2004 и 2006 г., уволнен е от системата на въоръжените сили заради измама.

Руската федерална агенция за новини и анализи „Росбалт“ съобщи, че американецът е бил на лов за списък на сътрудници на някакво секретно руско ведомство. Той бе задържан в московския хотел „Метропол“, където се срещнал с неназован руски гражданин, който му е предал флашка с конфиденциална информация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews