Кремъл: Санкциите на САЩ срещу Русия са рекетьорски нападения

Вилдан Байрямова 14 февруари 2019 в 15:29 1882 0

Дмитрий Песков

Снимка Iz.ru

Стремежът на американските парламентаристи да наложат поредните санкции на Русия е с цел да изгони руските компании от пазара и да се разчисти там място за САЩ и продукцията им, това е рекет, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

Според него подобна политика влияе негативно на международните организации и особено на такива като Световната търговска организация. „Зад тези емоции стои абсолютно прагматичен и напорист търговски подход, граничещ понякога с рекетьорството. Имам предвид различните ситуации, насочени към срив на енергийните проекти с участието на руски компании и срещу руските банки“, посочи Песков. Той подчерта, че от тези „русофобски мерки преди всичко ще пострадат двустранните отношения, намиращи се в плачевно състояние“.

По отношение на негативното влияние върху икономиката на Русия, Песков припомни, че тя не за апърва година се намира под санкции и в тези условия се е научила да съхранява не само стабилност, но и ръст. Освен това правителството е приело редица мерки, които позволяват да се избягват отрицателните последици от „такива рекетьорски нападения“, допълни говорителят на Путин.

На 14 февруари група американски сенатори внесе за обсъждане в Конгреса проекта „Закон за защита на американската сигурност от агресията на Кремъл“ /Defending American Security from Kremlin Aggression Act, DASKA/.
Документът предвижда налагане на санкции върху държавния дълг на Русия, руските банки, ай-ти-сектора, руските корабостроители, нефтения отрасъл на страната, както и персонални санкции срещу представители на спецслужбите, администраторите и бизнесмените. По този начин американските конгресмени предлагат да се отговори на намесата на Русия в демократичните процеси зад граница, на нейната агресия срещу Украйна, в това число и в Керченския пролив, а също и на действията на руската страна в Сирия.

Освен това в САЩ се обсъжда възможността за прилагане на втори пакет ограничителни мерки във връзка с инцидента в Солсбъри. Първият пакет от санкциите срещу Русия заради делото „Скрипал“ бе въведен в края на август 2018 г. Новите рестрикции предвиждат забрана за американските банки да кредитират Русия, пълно прекратяване на двустранния стокообмен, забрана за авиотранспорт за руските авиокомпании с държавно участие, в частност за „Аерофлот“, както и понижаване на равнището на дипломатическите отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови