Кремъл измисли как да вдигне избирателната активност

OFFNews 17 януари 2018 в 09:42 2181 0

Снимка Pixabay

Властите в Русия измислиха нов начин да вдигнат изборната активност на президентския вот, насрочен за 18 март. Точно до изборните секции ще се гласува и за проекти по благоустройството на руските градове, разказва "Ведомости", цитиран от БТА.

Вестникът описва "приоритетно" начинание под егидата на строителното министерство с наслов "Формиране на комфортна градска среда", в чиито рамки се организира успоредният вот. Темата ще се обсъжда от участниците във Форум на малките градове край Москва, с които се очаква днес да разговаря държавният глава Владимир Путин. Изборният щаб на сегашния лидер обаче твърди, че няма нищо общо с инициативата за успоредно гласуване. Губернаторите също отричат допитването да е пряко свързано с изборите.

Кремъл вижда сред основните си задачи осигуряването на висока избирателна активност при гласуването за президент, посочвали неведнъж събеседници на "Ведомости" от администрацията на Путин. Според държавен служител, цитиран в материала, руските власти "решили да съчетаят приятното с полезно".

Руският закон не забранява подобни допитвания, ако те не се извършват в изборните помещения и нямат връзка с определен кандидат, уточнява Григорий Мелконянц, съпредседател на правозащитното сдружение "Голос": "Но всичко зависи от това с какво са придружени, примерно няма ли да се посочва някъде, че допитването е президентска инициатива".

Стремежът "да се вдигне активността с измислени референдуми и допитвания изглежда изкуствено", коментира политологът Александър Кинев. "Сякаш се опитват как ли не да закарат хората в секциите. Хората се питат: каква е целта? Което не повишава авторитета на изборите", добавя експертът.

Сдружение "Голос" съобщи, че през последните 20 дни от кампанията е получило 55 сигнала за видеоклипове с елементи на "незаконна предизборна агитация за един от кандидатите за президент на Русия", излъчени от федерални, регионални и местни телевизии, информира телевизионният канал "Дожд", цитиран от Би Би Си.

Всичките 55 клипа подкрепят сегашния президент Владимир Путин. Повечето сюжети отразяват дейността на Путин като кандидат, а не като длъжностно лице. Те "очевидно спомагат за формиране на положително отношение към кандидата за президент на Русия В. В. Путин сред избирателите", твърдят правозащитниците.

"Голос" припомня, че за голяма част от жителите на Русия телевизията е сред основните източници на информация. Сега, по време на кампанията, "телевизорът има решаващо влияние" върху нагласите на повечето избиратели, изтъква организацията.
Клиповете не са платени от избирателния фонд на Путин. Съответно "Голос" отправя молба към ЦИК "публично да осъди" случая, да разпрати разяснения до медиите и да задължи телевизиите нарушителки да предоставят на другите кандидати безплатен ефир "по същото време на денонощието и в същия обем".

По БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови