Кремъл не вярва, че Гебрев е бил отровен с Новичок

Вилдан Байрямова 08 февруари 2019 в 15:23 4482 1

Дмитрий Песков

Снимка ТАСС

В Кремъл не знаят на какво са основани и доколко са компетентни твърденията на Bellingcat за връзката на делото „Скрипал“ със събитията в България от 2015 г., заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

По време на брифинга журналист поиска той да коментира разследването за третия участник в покушението срещу Сергей и Юлия Скрипал, който вероятно е свързан с отравянето с „Новичок“ през пролетта на 2015 г. в България.

„Ние видяхме подобни съобщения. Но има само един въпрос: как е възможно през 2015 г. в Европа да остане незабелязана употребата на някакво бойно отровно вещество? Защо едва сега научаваме ние за това? Ние не знаем доколко това е действителност, съответства ли изобщо това на реалността. Ние не знаем на какво се основават авторите на този доклад, на тази информация. Ние не знаем доколко те са компетентни, кои са те и изобщо истина ли е това“, каза Песков.

На 6 февруари Daily Telegraph се позова на анонимни източници и съобщи, че третият руснак, свързан според Лондон с инцидента в Солсбъри, е отменил полета си от Великобритания и е възможно да се намира на територията на страната, както и преди. Става дума за Сергей Федотов, уточнява изданието. Според данните на вестника, той е пристигнал във Великобритания в един и същи ден с Александър Петров и Руслан Баширов, които Лондон счита за сътрудници на ГРУ и обвинява в съучастие за отравянето в Солсбъри. Федотов е регистриран в Москва за същия полет, както и те, но в последния момент се е отказал от пътуването.

На следващия ден международната разследваща група Bellingcat и руският й партньор с The Insider съобщиха, че през 2015 г. Федотов е пристигнал в България, а кратко след това със симптоми на отравяне с неизвестно вещество в болница са постъпили местният предприемач Емилиян Гебрев и синът му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови