Кремъл отрече връзка с покушението над бившия шпионин Сергей Скрипал

OFFNews 06 март 2018 в 11:41 5523 1

Сергей Скрипал

Кремъл не разполага с информация за инцидента с бившия офицер от разузнаването Сергей Скрипал, който бе открит в безпомощно състояние в търговски център във Великобритания.

Русия не знае с какво се е занимавал Скрипал, но е готова да сътрудничи в разследването на евентуалното покушение, стана ясно от думите на говорителя на президента Дмитрий Песков.

"Виждаме трагичността на ситуацията, но нямаме информация какво е довело до нея, нито с какво какво се е занимавал", каза Песков.

И до момента разследващите във Великобритания не са открили как е извършен опитът за убийство. Работната версия е "възможно излагане на неизвестна субстанция". В момента 66-годишният Скрипал и 33-годишна дама, с която е бил в търговския център, се борят за живота си.

Двамата бяха намерени в безпомощно състояние на пейка в мол в град Салисбъри, където руснакът живеел. Жената била колабирала, а Скрипал махал с ръце и гледал нагоре в неадекватно състояние, разказа свидетелка. По никой от двамата не е имало следи от насилие или наранявания. 

От съображения за сигурност е затворен и близкият ресторант Zizzi. 

В момента основните усилия на медиците, полицията и службите са да установят произхода на предполагаемото отравяне, за да получат двамата пациенти адекватно лечение. 

Сергей Скрипал е пенсиониран офицер от руското разузнаване, осъден от Русия на 13 години затвор през 2006 г. Обвинен е за издаване на самоличността на руски агенти, работещи под прикритие в Европа, на британската MI6.

През 2010 г. той получава убежище във Великобритания при размяна на четирима затворници срещу шпиони.

Към момента не се разкрива самоличността на пострадалата жена, но според полицията двамата са се познавали.

Съседи на Скрипал казват, че той бил дружелюбен. Преди няколко години е загубил съпругата си.

Повтаря ли се случаят "Литвиненко"?

Възможната употреба на мистериозно вещество веднага породи сравнения с покушението над Александър Литвиненко през 2006 г. Руският дисидент и бивш разузнавач почина в Лондон, след като в чаят му е бил отровен с радиактивния изотоп Полоний-210.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!