Критична към Дутерте журналистка осъдена на 6 г. затвор

OFFNews 15 юни 2020 в 11:51 2271 1

Снимка БТА/AP

Мария Реса

Филипински съд осъди на 6 г. затвор журналистка за клевета в процес, считан за тест по отношение на медийната свобода в страната, предават АП и Би Би Си.

Бившата журналистка от CNN Мария Реса (56 г.) ръководи новинарския сайт https://www.rappler.com/, който остро критикува тираничното управление на президента Родриго Дутерте. Освен нея съдът в Манила призна за виновни и бившият репортер Рейналдо Сантос (за оклеветяване на богат бизнесмен) и цялата медия. Тяхната публикация е от 29 май 2012 г. и цитира доклад от разузнаването, който свързва бизнесмена с убийство, търговия с наркотици, трафик на хора и контрабанда.

"Решението за мен е пагубно", каза Реса на пресконференция след решението. Тя отхвърля обвиненията и твърди, че те са политически мотивирани. Обеща да продължи да се бори и призова журналистите и филипинците да продължат да се борят за правата си, както и да държат властта да им отговаря. Неправителствени организации определиха присъдата като опасен удар срещу медийната свобода във Филипините.

Дутерте твърди, че криминалните обвинения срещу Реса и Rappler нямат отношение към свободата на печата, а са нормална правосъдна процедура, следваща от правонарушенията, които се твърди, че са извършили. Той твърди, че Rappler разпространяват фалшиви новини.

Дутерте нееднократно е нападал критичните към него медии.

Бизнесменът Вилфредо Кенг, за когото става въпрос в публикацията, казва, че твърденията в статията от 2012 г. са необосновани и фалшиви. Поискал Rappler да свали материала и да публикува неговата версия на историята, но получил отказ. Кент поиска обезщетение от 50 милиона песос ($1 милион), но съдът наложи значително по-малка глоба на подсъдимите.

Бизнесменът е подал оплакването си срещу сайта през 2017 г., 5 г. след излизането на статията, срещу която възразява. По общото наказателно законодателство давностният срок за подаване на тъжбата е изтекъл през 2013 г. Обвинението обаче се позова на закон за киберпрестъпленията, в който давностният срок за подаване на тъжба е 12 години.

Дълги години Реса работи за CNN. През 2018 г. стана "Личност на годината 2018" на списание "Time". 

Преди месец националните регулатори спряха популярната национална медия ABS-CBN, която Дутерте заплашваше в продължение на години.

Rappler и ABS-CBN отразяваха подробно кампанията на Дутерте срещу наркоразпространението.

Присъдата може да бъде обжалвана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови