Ксюша Собчак: 100 години Крим ще е огромен руски хемороид

Ние сме нация, която не е много естетически надарена, казва известната руска опозиционна журналистка

Юлиуш Висожински 28 юли 2015 в 14:09 16434 18

Ксения Собчак.

Крим ще е нашият огромен хемороид през следващите 100 години. Няма да ни го върнат. И какво да правим с него хич не е ясно. Това е една история, която всички ще разнищват твърде дълго, заявява известната руска опозиционна журналистка Ксения Собчак в интервю за Радио "Свобода".

Аз съм човек, който умее да разсъждава не само от своята гледна точка, но и от гледната точка на другия. За Путин този ход с Крим беше правилен. Смятам, че ако се върне онзи момент, когато Путин трябваше да вземе решение за Крим, той нямаше да промени решението си. Логиката е следната: отношенията с Украйна така и така са осрани, няма накъде повече да се развалят, независимо от Крим. Така или иначе получаваш територия и благодарение на конфликта в Украйна, си гарантираш, че Украйна няма да влезе в НАТО - защото страна с териториални конфликти няма как да влезе в НАТО. Така си гарантираш и ръст на рейтинга и благодарност на по-възрастното население, което помни, че Крим е наш - ние не знаем за какво ни е, но е наш, и изобщо като деца там сме ходили на почивка. А голяма работа, че икономиката пада, нефтът пада, икономическото развитие пада - Путин ги разбира тия работи. Не губи нищо, а може много да получи - вече си има обяснение за хората защо живеят много по-лошо: заобиколени сме от врагове, никой не ни обича, така че за Крим, момчета, за Крим! Колко брилянтно - казва Собчак.

"Ние сме нация, която не е много естетически надарена"

Да, преди да стане президент Путин ходеше с идиотски костюми. Той просто няма вкус. Изобщо не е човек на естетиката. Но и в руския национален код го няма това качество - любов към естетиката. Ние сме нация, която не е много естетически надарена. Ние не сме французи. Или италианци. Така че Путин хич не е естет. А и не стана естет, като го избраха за президент, посочва известната телевизионна водеща.

Моите приятели напускат Русия. И ми е обидно. Скоро тук няма да има с кого да си кажеш две думи. Но аз няма да си ходя. След убийството на Немцов ходя с охрана. Това е свързано със сигурността ми. От два различни сериозни източника получих информация, че съществуват списъци с хора за разстрел и моето име също е там. Разбрах, че в Москва работи наказателна група. Цинично казано: Немцов ни спаси, казва Ксюша Собчак.

"Бих заминала за Америка"

Да, аз съм милионер в долари - това е само заради желанието ми да си осигуря стандарта на живот, който ми допада - да имам шофьор, домашна помощница, нормален дом. Моите приятели, които също са милионери в долари, в Лондон живеят в апартаменти, които - честно казано - са теснички. Но ако се наложи да напусна Русия, аз не искам да живея в Израел. Знаете ли, мислила съм си за това - да получи израелски паспорт с фамилията Виторган е най-лесното нещо. Не напразно се омъжих. За да има еврейска линия, признава тя.

Цял живот са ме мислили за еврейка, въпреки че в мен еврейската кръв е точно толкова, колкото и полската, чешката и руската. Тоест еврейското в мен е една четвърт - по майчина линия. Но хората си мислят, че баща ми беше евреин. Не е вярно. Да, мъжът ми Максим Виторган е евреин. Но по-скоро бих заминала за Америка. Там има голяма руска диаспора. Мога да имам кариера там, в руски телевизионен канал. Или в Рига. Бих работила като редактор в сайта "Медуза" при Галя Тимченко, казва Собчак.

Блюдолизничество и сервилни въпроси

През февруари тази година Ксения Собчак беше нападната от всички страни в рейтинговото политическо предаване "Список Норкина" по руската НТВ, а водещият Андрей Норкин почти не ѝ даваше думата. Причината - Ксюша Собчак е една от малкото телевизионни журналисти, която не споделя официозната гледна точка за конфликта в Украйна.

В ефира на НТВ Собчак заяви, че в Донбас се сражават части на руската армия, а това е табу за прокремълските журналисти. Тя директно обвини кореспондентите на "Комсомольская правда" в Украйна в блюдолизничество и сервилни въпроси към Путин.

Две жени от Украйна, които бяха поканени в студиото, изпаднаха в истерия срещу Ксюша и крещяха, че в Украйна воюват "фашисти, поляци и американци".

Собчак успя да каже само, че като малка е слушала същата пропаганда по съветската телевизия.

През 2012 г. домовете на активистите на руската опозиция Алексей Навалний, Сергей Удалцов, Иля Яшин, Борис Немцов и Ксения Собчак бяха обискирани заради планирани протести на опозицията срещу президента Владимир Путин на 6 май.

Близките до властта руски медии акцентираха върху факта, че при обиска в дома на Собчак са открити 1,5 милиона евро. Телевизионната водеща коментира, че годишният й доход надхвърля 2 милиона евро и сама има правото да избира къде да съхранява парите си.

Всичко беше толкова унизително. Обискът в моя апартамент беше просто едно унижение на човешкото ми достойнство. Като всичко друго в Русия впрочем. Извинете, но на мен не ми разрешиха дори да се облека – нахлуха в апартамента в 8 сутринта и трябваше да стоя полугола пред множество полицаи, коментира тогава Собчак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!