Лекар от Конго и секс робиня на ИДИЛ спечелиха Нобела за мир за борбата им срещу сексуалното насилие

OFFNews 05 октомври 2018 в 12:13 4170 0

Лекар и жертва на "Ислямска държава" са тазгодишните носители на Нобеловата награда за мир. 

Наградата беше присъдена на Денис Муквеге и Надя Мурад за борбата им срещу използването на сексуално насилие като оръжие при войни и въоръжени конфликти.

Гинекологът Денис Муквеге получи наградата заради помощта, която оказва на жертвите на сексуално насилие във военно време в Демократична република Конго. Той ръководи болницата Панзи в източния град Букаву. Клиниката му е открита през 1999 г. и всяка година лекува хиляди жени, много от които имат нужда от хирургическа помощ след сексуално насилие.

Надя Мурад е свидетел и жертва на сексуално робство от страна на "Ислямска държава". Язидката успява да избяга от терористичната организация и заминава за Германия. В последните години тя се активно за човешките права - за правата на язидите, на пострадалите от геноцид, сексуално насилие, тероризъм и трафик на хора.

Церемонията по връчването на Нобеловите награди ще бъде на 10 декември.

Нобеловата награда за мир за 2017 беше присъдена на Международната кампания за ядрено разоръжаване (ICAN). Призът беше присъден за "за работата й за привличане на вниманието върху катастрофалните хуманитарни последици от използването на ядрени оръжия и за упоритите й усилия да постигне основаваща се на споразумение забрана на този вид оръжия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови