Ленин Морено е новият президент на Еквадор

OFFNews 03 април 2017 в 08:40 3334 4

Ленин Морено е новият президент на Еквадор

Кандидатът на управляващия ляв блок "Алианс страна", бившият вицепрезидент Ленин Морено, печели втория тур на президентските избори в Еквадор. Това показват първите официални резултати, публикувани от Националния избирателен съвет на южноамериканската страна, съобщава БТА.

При преброени 94,20 процента от бюлетините, Морено е получил подкрепата на 51,07 процента от избирателите, съобщи Франс прес.

Неговият съперник, представителят на десноцентристкото "Движение КРЕО" Гилермо Ласо, е получил 48,93 процента от гласовете. Ласо заяви, че ще оспори резултатите от вота и ще поиска ново преброяване на гласовете.

И двамата кандидати се провъзгласиха по-рано за победители, позовавайки се на два отделни екзитпола, посочи Ройтерс.
Победа на Морено ще бъде облекчение за основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, след като Ласо се зарече, че ще го изгони от еквадорското посолство в Лондон, ако спечели балотажа. 45-годишният Асандж се укрива в еквадорското посолство в Лондон от юни 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция. Там срещу него са предявени обвинения в изнасилване, които той отрича. Асандж заявява, че се страхува да не бъде екстрадиран от Стокхолм в САЩ, където ще трябва да отговаря за публикуването на американски военни и дипломатически документи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

4

Hissarion

03.04 2017 в 17:38

В Южна Америка все още демокрацията се държи. Ретроградните сили не успяха да заграбят Еквадор.

29217

3

Лопе де Вега

03.04 2017 в 14:41

А Сталин Бланко ще бъде министър-председател!

Поздрав!