Lenta.RU: Македония е провалена държава без име, която се разпада

OFFNews 13 август 2014 в 12:35 18215 22

Снимка Юлиуш Висожински

Центърът на Скопие.

В Европа има една страна, която претендира за статус на провалена държава - това е Македония. Балканската държава се управлява от политически кланове, а 31% от населението живее под прага на бедността, пише Лента.Ру.

Руското издание прави пропаганден паралел със ситуацията в Украйна, но заключава, че пред Скопие има огромен проблем, който няма да сполети официален Киев дори и в най-страшните сънища: откъснатото парче от някогашна Югославия не може дори да се нарича Македония заради спора с Гърция.

Районите, в които преобладава албанското население, с всяка изминала година все по-гласно се обявяват за независимост и отказват да се подчиняват на правителството в Скопие, тъй като го обвиняват в славянски национализъм, пише Лента.Ру.

Авторът на публикацията Александър Широков отбелязва, че северозападната част на БЮРМ практически се е сляла с Албания и Косово и остава усещането, че правителството в Скопие вече не контролира тези територии. 

Опитите да се задържат народите заедно насила (както сега се случва с Украйна, Босна, Македония) са неефективни, а реализацията на правото на самоопределение (както е в случаите с Косово и Крим) неизбежно увеличава степента на ентропия в международните отношения. Очевидно е, че изборът на оптимален модел за съществуването на такива провалени държави и техните части ще бъде едно от основните предизвикателства за международната политика в обозримо бъдеще, заключава Широков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!