Летищата в Русия ще имат нови имена

Вилдан Байрямова 06 декември 2018 в 16:47 4435 0

Не, не сте сбъркали самолета и не кацате, където не трябва. Московските летища са си същите като от предната ви командировка. Но аеропортите Шереметиево и Домодедово вече получават имената на писателя Александър Пушкин и на учения Михаил Ломоносов, съобщава днес „Новая газета“.

За Шереметиево Пушкин се е „състезавал“ с Дмитрий Менделеев, Константин Рокосовски и Андрей Туполев. Ломоносов е надделял за Домодедово в „битка“ с Георгий Жуков, Михаил Кутузов и Евгений Примаков.

Решението за новото име на аерогара Внуково все още се очаква, както и това за редица други аерогари.

Летището в Омск ще се нарича Дмитрий Карбъйшев – инженер изследовател, в Красноярск ще бъде увековечен певецът Дмитрий Хворостовский, в Калининград – императрица Елизавета Петровна, в Симферопол – художникът Иван Айвазовски, във воронеж – император Петър Първи, а в Магадан – поетът бард Владимир Висоцки.

Масовото преименуване на възловите обекти от въздушния транспорт се прави по проекта „Великите имена на Русия“. Сайтът дава възможност на всеки гражданин на Русия да участва в конкурса със собствено предложение, междинните резултати се обновяват веднъж на денонощие не по-късно от 12 ч. в полунощ. Посочват се и имената на вече избраните победители. Така в Южно-Сахалинск ще кацнете на летище Антон Чехов, във Волгоград ще ви посрещне Алексей Маресиев, в Горно-Алтайск – Николай Рьорих, в Калуга – Константин Циолковски, в Краснодар – Екатерина Велика, в кавказкото Минерални води – Михаил Лермонтов, в Мурманск – Николай Втори Романов и т.н.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови