Лидер на "жълтите жилетки" ранен тежко от полицията

OFFNews 28 януари 2019 в 15:42 1925 0

Лидерът на жълтите жилетки Жером Родригес бе тежко ранен на 11-ия съботен митинг в Париж. Той е бил уцелен в окото с гумен куршум от полицай. Снимките с окървавеното му лице обиколиха медиите и предизвикаха гнева на поддръжниците на движението. Същия ден бяха ранени десетки хора от силите на реда. В прокуратурата са постъпили сигнали за 80 случая.

Родригес е ранен на площада на Бастилията. Адвокатът му Филип дьо Веле се опасява, че клиентът му може да остане инвалид за цял живот.

"Той е в шок. Ще остане инвалид за цял живот. Това е трагедия за него и семейството му", казва адвокатът и добавя, че ще подаде жалба срещу полицията, предава "Ал Джазира".

В събота полицията е използвала гранати, гумени куршуми, сълзотворен газ и други оръжия срещу жълтите жилетки, които все по-настойчиво искат оставката на президента Еманюел Макрон.

В противовес на антиправителствените им демонстрации се появи ново движение - на червените шалове, които събраха 10 хил. души на протест вчера. Те настояват, че целта им е по-висша от защитата на Макрон или опозиция на жълтите жилетки. Защитават Републиката. Към техния марш се присъединиха и 20-ина депутати от управляващата партия на Макрон. 

Около 2000 цивилни и повече от 1000 полицаи са пострадали от началото на протестите, започнали през ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови