Лидерът на Хонконг призовава протестиращите да не го тласкат към 'бездна'

OFFNews 13 август 2019 в 11:20 2273 0

Лидерът на Хонконг Кари Лам призова антиправителствените протестиращи да не тласкат града към "бездна“. Това заяви тя по време на пресконференция във вторник.

Г-жа Лам предупреди, че Хонконг е "достигнал опасна ситуация" и че насилието по време на протести ще тласне специалния административен район "надолу по път без връщане" - цитират я от Би Би Си.

Масовите размирици разтърсват района от 10 седмици и няма признаци, че протестите ще стихнат. Протестите започнаха в отговор на предложен законопроект за екстрадиция в континентален Китай, където хората да бъдат съдени. Той вече е спрян, но протестите ескалираха в продемократично движение, подхранвано от страха, че свободите, които Хонконг ползва като специален административен регион на Китай, се рушат.

"Случващото се в Хонконг през изминалата седмица много ме притесни. Стигнали сме до опасна ситуация", каза г-жа Лам, според информационна агенция AFP.

Този протест засегна сериозно туризма в Хонконг. Водещият превозвач Cathay Pacific съобщи, че е отменил над 200 пристигащи и излитащи полета.

На пресконференцията местни журналисти отправиха куп въпроси и мнозина разкритикуваха отговорите на Лам. Г-жа Лам избегна отговора на въпроса дали тя има правомощията да изтегли изцяло законопроекта за екстрадиция, което е ключово искане на протестиращите, заявявайки, че е отговаряла на него в миналото. Тя добави, че нейната роля е да "гарантира, че Хонконг остава сигурен и подреден".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови