Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Лидерът на опозицията във Венецуела търси диалог с Китай

OFFNews 02 февруари 2019 в 14:49 2000 0

Лидерът на опозицията във Венецуела, който се самопровъзгласи за президент - Хуан Гуайдо, заяви пред китайски вестник, че ще спази сключените споразумения с Пекин и се надява да започне възможно най-бързо диалог с Китай, предаде БТА.

"Подкрепата на Китай ще бъде много важна за стимулиране на икономиката на нашата страна и бъдещото ни развитие", увери Гуайдо в интервюто пред в. "Саут Чайна морнинг пост". Той изрази готовност за създаване на конструктивни отношения и диалог с Китай.

Тези коментари, изглежда, целят да разсеят неяснотата за бъдещите отношения с Китай, ако Гуайдо заеме президентския пост, отбелязва АФП. Пекин е основен кредитор на Венецуела и също като Москва подкрепя президента Николас Мадуро. Водената от Гуайдо венецуелска опозиция планира да организира днес протести с искане президентът да се откаже от властта.

През септември Мадуро посети Китай и сключи споразумения в енергийния сектор и за добива на злато, опитвайки се да получи подкрепата на Пекин в политическата криза, която разтърсва Венецуела, припомня АФП. Вчера китайското външно министерство заяви, че е готово да постигне компромис с всички страни.

Китай и Венецуела имат отдавнашно прагматично сътрудничество, подчерта вчера говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан. "Нищо от това няма да се промени независимо от развитието на ситуацията", отбеляза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews