Лидерите в Европа: Много юристи и само един пожарникар (карта)

OFFNews 11 декември 2017 в 12:31 28138 1

България, Австрия и Швеция са уникални по отношение на образованието на своите лидери. Това показва карта, изобразяваща най-високата научна степен на управляващите в различните страни в Европа.

Премиерът Бойко Борисов е единственият управленец с диплома от силовите служби. Той защитава дисертация по темата „Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“. През 1990 година му е присъдена научната степен „кандидат на науките“. 

Впечатление прави Швеция, където министър-председателят Стефан Льофен няма завършено висше образование. Той започва да учи "социална работа" в университета в Умео, но прекъсва обучението си след година и половина. Льофен работи като заварчик в град Орнсколдсвик, а две години по-късно той е избран за представител на синдиката на местните металурзи. През 1995 г. Стефан Льофен става омбудсман на Шведския синдикат на металурзите. 

Австрия е единствената страна в Европа с лидер, който е завършил журналистика. Действащият канцлер Кристиан Керн завършва "журналистика и комуникации" в университета във Виена. През 1989 г. той започва своята кариера като бизнес журналист в австрийския вестник Wirtschaftspressedienst и икономическото списание Option. Керн влиза активно в политиката през 1994 г. когато става говорител на социалдемократите в Австрия.

15 от всичките 38 лидери на страните, изобразени на картата, са с юридическо образование. Има още такива с дипломи в областта на хуманитарните науки и изкуствата. 

Други популярни специалности сред европейските лидери са икономика и инженерни науки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11058

1

piton

12.12 2017 в 18:11

И ние сме дали нещо уникално на Европа, даже на света! Лидер пожарникар - българския принос в европейската и световна политика и история....