Литва върна наборната си армия

OFFNews 14 март 2016 в 16:10 4359 4

литва
Литовски войници на парад

Съветът за държавна отбрана на Литва, оглавяван от президента Далия Грибаускайте, реши армията на страната да стане наборна, съобщи съветникът по въпросите на националната сигурност Валдемарас Сарапинас, предаде РИА "Новости".

Миналата година Литва реши да върне наборната служба за следващите пет години, с днешното решение срокът отпада и службата се утвърждава за постоянно, уточни Сарапинас. Според него наборниците ще се увеличат от 3 500 до 4 000 младежи. Срокът на службата ще е 9 месеца, ще бъдат призовавани младежи от 19 до 26 години.

Главнокомандващият въоръжените сили на Литва Йонас Жукас е предложил пред съвета смесен модел на наборна и професионална армия. Министърът на отбраната Юозас Олекас обаче е заявил, че този въпрос ще бъде решаван след запълването на всички свободни места във войската. 

Съветът е решил за армията да се отпуснат допълнително 150 млн. евро от държавния бюджет до 2017 г.  По последни данни преди реформата числеността на литовската армия бе 13 510 военнослужещи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови