Люксембург ще стане първата държава с безплатен обществен транспорт

OFFNews 06 декември 2018 в 16:48 5999 0

Снимка cities-of-europe.com

Херцогство Люксембург е на път да стане първата държава в света, в която целият обществен транспорт ще е безплатен, съобщи "Гардиън".

Билетите за влаковете, трамваите и автобусите да отпаднат през лятото на 2019 г. - това е заложено в плановете на преизбраното коалиционно правителство, оглавявано от Ксавие Бател, който в сряда стана за втори път министър-председател.

Бетел, част от Демократическата партия, която сформира кабинета с лявата Социалистическа работническа партия и Зелените, обеща да приоритизира опазването на околната среда в следващия си мандат.

Правителството предвижда още да легализира канабиса и да въведе два нови официални празника.

В град Люксембург са едни от най-лошите задръствания в света. Той е дом на близо 110 хил. души, но близо 400 хил. го посещават всеки ден, за да отидат на работа. Проучване показва, че шофьорите в столицата са прекарали около 33 часа в задръствания през 2016 г.

През лятото правителството въведе безплатен транспорт за децата и младежите под 20 години. Учениците от средните училища могат да ползват безплатен транспорт до домовете си. Πътницитe плaщaт eдвa 2 eвpo зa дo двa чaca пътyвaнe, ĸoeтo в cтpaнa c плoщ oĸoлo 2600 ĸв. ĸм пoĸpивa пoчти вcичĸи пътyвaния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови