Лондон: Руската телевизия е оръжие за дезинформация

OFFNews
02 май 2019 в 18:08 | 1798 |5
Джереми Хънт
Джереми Хънт

Британският външен министър Джереми Хънт нарече руската държавна телевизия „оръжие за дезинформация“, пише „Гардиън“.

С помощта на манипулативни средства за масова информация и фейк-новини Русия се опитва да дестабилизира демокрацията на Запада, подчертава първият дипломат по време на визитата си в Етиопия. Той посочва, че след като руската държава извърши химическата атака в британския град Солсбъри миналата година, Кремъл е излязъл с над 40 версии, за да обясни този инцидент. „Техните оръжия за дезинформация се опитаха да ги излъчаат за света. Най-добрата защита срещу тези, които умишлено сеят лъжи, са независимите и сигурни новинарски медии“, казва Хънт.

Според него е необходимо медийният регулатор независимо да реши дали руската станция трябва да бъде закрита. В края на миналата година руската телевизия бе призната за виновна заради 7 нарушения на британския кодекс за радио- и тв транслация на програмите, излъчвани след отравянето с новичок в Солсбъри. Говорител на медийния регулатор посочва, че все още не е взето решението за наказанието, което би могло да включва премахване на мрежата или заличаване на лиценза за излъчване в Обединеното кралство, макар последният вариант да се счита за малко вероятен.

Коментарите на Хънт биха могли да влошат спора, Русия си отмъщава, като започна разследване на правото на Би Би Си да оперира извън Москва, а държавната й телевизия иска преразглеждане на решението на регулатора в британски съдилища, отбелязва изданието.

Британските власти подозират Александър Петров и Руслан Баширов за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, открити на 4 март 2018 г. в безсъзнание на пейка в Солсбъри. В Лондон смятат, че Русия е съпричастна на атаката, а Москва многократно отхвърля всевъзможните обвинения по случая.

Стефан

Рейтинг : 15056

05.05 2019 в 14:46 5
+ 1
- 1
:)))))
Затруднявам се да ти покажа:)) Ако знаеше три думи руски - сам щеше да знаеш че в момента лъжеш като би би си, или ню йорк таймс и компания.
Интернета го разсекретиха отдавна - пробвай да разгледаш там.
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

05.05 2019 в 12:31 4
+ 0
- 11
Западните медии в някои случаи свирят по свирката на държавата. Но много разкрития за злоупотреби и престъпления са дело на журналистически разследвания. В русия обаче медиите са под тотален контрол и зависимост от държавата и лично от другаря путин. Я ми покажете една критична статия за Путин в руска медия. Е ние знаем , че той чист като сълза, че е прав когато съгреши дори, но е така за малко сол в манджата да напишат нещо критично. Нищо подобно драги. Когато сравняваш свободата на словото в европа и това в русия разликата е от небето да земята. Както и във всичко друго.
ордер

Рейтинг : 11250

03.05 2019 в 03:45 3
+ 21
- 1
А от кога се говори за западните медии, че бълват змии и гущери и са слуги на ЦРУ, ФБР, разни МИ-та и тем подобни шпионски гнезда!!!!!
Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

02.05 2019 в 23:41 2
+ 0
- 1
Русия е права когато съгреши дори!
AnderXale

Рейтинг : 944

02.05 2019 в 20:02 1
+ 30
- 0
След случаят Скрипал, англичаните не показаха нито едно доказателство, подкрепящи голословните им твърдения. Както се оказа лъжа химическото оръжие на Ирак. Както и химическите атаки в Сирия. Снощи Болтън заяви, че Мадуро се укрива в бункери и го е страх за живота му, докато втория държи реч на голям митинг. Това са истинските фалшиви новини. А пък днес се навършват 5 години от сблъсъците в Одеса, където 50 противници на преврата в Украйна бяха запалени живи, но все още няма осъдени. Загрижените за свободата на словото и демокрацията медии не споменават и дума за това. Единствено и само Русия е трън в очите...