Лондон и Брюксел пак умуват за Брекзит, Корбин иска алтернативно споразумение

OFFNews 21 март 2019 в 18:09 2121 0

Снимка АА

Париж и Берлин са склонни да подкрепят отсрочка на датата за Брекзит, стана ясно преди срещата на европейските лидери в Брюксел.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че подкрепя техническо удължаване на срока за Брекзит, но ако британският парламент отхвърли споразумението с ЕС, предстои Брекзит без споразумение, предаде БТА, като се позова на Ройтерс. „Трябва да зачитаме избора на британския народ. На Великобритания трябва ясно да кажем, че споразумението е резултат от две години преговори и то не може да бъде предоговаряно“, подчерта Макрон.

Германската канцлерка Ангела Меркел посочи, че 29 март е денят на Брекзит и „ние трябва да работим до последния момент, за да има Брекзит с правила“. Тя каза, че Брекзит е важен, но 27-те страни в ЕС трябва да мислят за бъдещето на съюза.

Лидерът на опозиционната британска Лейбъристка партия Джереми Корбин проведе преговори с представители на ЕС в Брюксел, като обсъди своя план за по-мека алтернатива на споразумението за Брекзита, договорено с правителството в Лондон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Решени сме да постигнем споразумение, което да предотврати напускане на ЕС без сделка и да ни гарантира конструктивни бъдещи отношения с ЕС, които могат да бъдат договорени по време на удължения период, заяви Корбин пред медиите след среща с европейски представители, включително преговарящия за Брекзит от Европейската комисия Мишел Барние.

Лейбъристката партия отказа да подкрепи споразумението с Брюксел, постигнато от консервативната премиерка Тереза Мей, което беше отхвърлено два пъти от британския парламент. Планът на лейбъристите предвижда постоянен митнически съюз между Великобритания и ЕС и участие в единния пазар. Много проевропейски настроени консервативни депутати също искат подобни варианти на Брекзит.

"Смятаме, че това, което предлагаме, може да бъде постигнато в британския парламент", заяви Корбин. Той добави, че е убеден, че може да постигне мнозинство, което ще предотврати "твърд" Брекзит без споразумение.
"Проблемът е, че премиерката изглежда мисли, че може да върне часовника назад, като заплашва постоянно британския парламент с напускане без споразумение, ако не подкрепи постигнатата от нея сделка", подчерта Корбин. Той изрази съмнение, че Мей може да спечели подкрепа за своето предложение.

Вчера група депутати от Консервативната и Лейбъристката партия призоваха парламента да подкрепи споразумение в стил "Норвегия плюс", което предвижда Великобритания да се присъедини към Европейската асоциация за свободна търговия и да договори нови митнически споразумения с ЕС, припомня ДПА.

Вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че отлагането на сроковете за Брекзит за известно време е допустимо, но само в случай, че парламентът на Великобритания одобри споразумение между Брюксел и Лондон. След консултациите, които той е провел през последните дни, той допуска, че известно неголямо удължаване на сроковете би било възможно.

Но това ще стане при определени условия – при положителни резултати от гласуването в Камарата на общините за споразумението за напускането, добави Туск.

Тази вечер в Брюксел започна лидерската среща, на която се обсъжда британският изход от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови