МВнР: Чавушоглу поиска разговор със Захариева, ние не допускаме външна намеса

OFFNews 28 март 2019 в 18:25 4673 0

МВнР София

Снимка mfa

Българското министерство на външните работи отхвърли твърденията на първия дипломат в Анкара Мевлют Чавушоглу за намесата на турската държава в процеса на поправките на закона за вероизповеданията и подчерта, че промените са гаранция за равнопоставеност на всички регистрирани деноминации у нас.

В писмо, получено в редакционната поща, се посочва, че телефонен разговор с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, и турския й колега Чавушоглу е имало, но по негово искане. В словото си пред изселнически дружества в град Текирдаг обаче той не уточнява с кого именно е разговарял.

По време на разговора по телефона Чавушоглу изрази притеснения, че поправките в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност, се казва в писмото. Вицепремиерът Захариева е информирала своя колега, че измененията в закона, които са внесени от народни представители, не са насочени срещу нито едно вероизповедание в страната, а напротив – гарантират равнопоставено третиране на всички регистрирани вероизповедания.

„България не може да приеме намеса от чужда държава в законодателния си процес и такава не е била допускана. Обръщаме внимание, че изказването на министър Чавушоглу е дни преди местните избори в Турция и практиката неведнъж е показвала, че използването на добросъседските отношения в такива ситуации обикновено не е от полза за никого“, е подчертано още в текста.

Писмото от външното министерство е по повод по-ранната ни публикация, в която министър Чавушоглу е цитиран буквално: „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи, и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“, заяви външният министър на южната ни съседка Мевлют Чавушоглу в публична реч“. Изявлението му стана известно в деня, в който депутатите окончателно приеха последните промени в Закона за вероизповеданията и разсрочиха натрупаните до края на 2018 г. задължения на всички вероизповедания с 10 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови