МВнР: Няма засегнати българи при пожарите в Австралия

OFFNews
06 януари 2020 в 10:12 | 743 |0

Български граждани не са засегнати или застрашени при горските пожари в Австралия, съобщиха от МВнР.

По информация на посолството на Република България в Канбера горските пожари продължават да бушуват по източното крайбрежие на страната, северно от град Сидни, включително в района на Блу Маунтинс, по югоизточното крайбрежие южно от град Сидни до границата с щата Виктория, в района Източен Гипсланд във Виктория, както и с различна интензивност и мащаб в много други райони.

Засега има сведения за 18 загинали.

Мобилизирани са 3000 военнослужещи от резерва. В големите градове с население над 300 хил. души ситуацията е спокойна. Засега няма изгледи за разрастване на пожарите в някой от големите градове, но трябва да се има предвид, че ситуацията е динамична.

Периодично се наблюдава силно замърсяване с дим в някои градове, най-вече в Сидни и Канбера. През последната седмица качеството на въздуха в Сидни се подобри, а задимяването в Канбера се увеличи. 

Външно препръчва на намиращите се в Австралия български граждани да се информират редовно за ситуацията, да не пътуват до засегнатите от пожарите райони и предварително да се осведомяват за евентуално затваряне на основни пътища и магистрали чрез сайтовете https://www.livetraffic.com/desktop.html и https://traffic.vicroads.vic.gov.au/.

Специализираните служби периодично спират движението в редица райони на страната във връзка с предприетите мерки. При респираторни проблеми се препоръчва гражданите да се въздържат от пътувания до Канбера до подобряване на качеството на въздуха.

При нужда от съдействие българските граждани в Австралия могат да се свържат с посолството в Канбера на тел. +612 62869700 и денонощно на спешния телефон +614 38 005 187.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !