Мадрид: Негласното обявяване на независимост в Каталуния е недопустимо

OFFNews 10 октомври 2017 в 22:10 4290 0

Негласното обявяване на независимост на Каталуния е недопустимо. Така Мадрид коментира изказването на каталунския премиер Карлес Пучдемон, който поиска мандат за обявяване на независимост, но предложи отлагане с няколко седмици, като през това време се търси диалог с испанското правителство. 

Според говорителя на испанското правителство "неявно обявяване на независимост, последвано от явно преустановяване, не е допустимо".

"Правителството смята за недопустимо да се придава юридическа сила на закона за референдума, чието действие бе преустановено от Конституционния съд. Също така е недопустимо да се прави неявно изразено провъзгласяване на независимост, а след това то да се преустанови", казаха представителите на испанските власти, цитирани от ТАСС и БТА.

Лидерът на опозицията в парламента на Каталуния обяви твърдението на Пучдемон, че има мандат за обявяване на независимост преврат, който няма подкрепа в Европа.

В речта си пред каталунския парламент премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви, че убедителната победа в спорния референдум за независимост от 1 октомври дава на правителството му основание да осъществи отдавнашното си желание да скъса многовековните връзки с Испания. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews