Мадрид отнема автономията на Каталуния, правителството стартира процедурата днес

OFFNews 21 октомври 2017 в 06:28 14843 0

Испанското правителство се събира на извънредно заседание днес, на което ще започне процедурите по отнемане на автономията на Каталуния. 

Мерките трябва да се гласуват от горната камара на испанския Сенат, където управляващите консерватори имат мнозинство.
Крайният срок, който кабинетът на Мариано Рахой даде на властите в Каталуния да уточнят недвусмислено дали са обявили независимост и да прекратят действията по отделяне от Испания, изтече на 19 октомври.

На 9 октомври Пучдемон подписа символична декларация за независимост на областта, съобразена с резултатите на проведения 8 дни по-рано референдум. На него 90% от каталунците гласуваха за отделяне от Испания при малко над 40% избирателна активност.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон обаче призова регионалния парламент да не обявява независимостта, преди да се проведат преговори с Мадрид. Правителство на Рахой отказа, защото според централната власт референдумът е незаконен. 

Пучдемон заплаши, че ако Мадрид продължи с „репресиите”, то регионалните власти действително ще обявят независимост. 

Процедурата за премахването на регионалната власт, предвидена в Конституцията на Испания, ще отнеме между 3 и 5 дни. 

Член 155 от основния закон, приет през 1978 г., позволява на националното правителство да "предприеме всички необходими мерки", за да принуди автономния регион да изпълни задълженията си към държавата. 

Испания е изправена пред недопустим опит за отделяне на част от територията й и ще го реши чрез демократичните си институции, заяви испанският крал Фелипе VI в специално слово за Каталуния по време на церемония по връчване на наградите „Прицесата на Астурия” в Овиедо снощи. 

Каталуния е и ще остане важна част от обединена Испания, допълни монархът. На церемонията присъстваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, на ЕК Жан-Клод Юнкер и други официални лица, които застанаха плътно зад испанското правителство в опитите му да спре отделянето на Каталуния. 

Стремежите на испанското правителство са през януари в Каталуния да бъдат произведени регионални избори в рамките на извънредния комплекс от мерки за временно поставяне на областта под прякото управление на Мадрид. Това заяви политикът от опозиционната Испанска социалистическа работническа партия Кармен Калво, цитирана от Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови