Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Мадрид със стъпка към отнемане на автономията на Каталуния

OFFNews 11 октомври 2017 в 15:04 6579 0

Испанският премиер Мариано Рахой направи първата стъпка за замразяване на политическата автономия на Каталуния и поемане на управлението на областта. 

Кабинетът е решил да изпрати на каталунското правителство официално питане дали е обявило независимост, или не. Това е първата стъпка за задействане на член 155 от испанската конституция, така наречената "ядрена опция".

"Отговорът на каталунския премиер ще определи по-нататъшния ход на събитията за следващите няколко дни", заяви Рахой в телевизионно обръщение, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той посочи, че ще продължи да действа "предпазливо и отговорно".

В конституцията не е предвиден конкретен срок за отговор на запитването. С него обаче Рахой на практика поставя ултиматум на Карлес Пучдемон.

Вчера каталунският премиер обяви отлагане на обявяването на независимост с няколко седмици, през които да се проведат преговори с Мадрид. 

Испанското правителство заседава извънредно днес, за да обсъди действията си против възможността Каталуния да провъзгласи независимостта си. 

Испанският министър на външните работи Алфонсо Дастис обяви вчерашната реч на Пучдемон "номер", но заяви, че има пространство за преговори в рамките на испанската конституция.

По думите му испанската конституция не позволява произвеждането на нов референдум. "Не можем да приемем част от каталунците да решава за цяла Испания", каза Дастис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!