Македония ни благодари, че сме й отворили пътя към НАТО

OFFNews | 06 февруари 2019 в 16:30 | 1714 |1

На церемонията в Брюксел по подписване на протокола за присъединяване към НАТО на бъдещата Република Северна Македония външният министър на западната ни съседка Никола Димитров благодари на България и Гърция за оказаната подкрепа.

Благодаря на премиера Бойко Борисов, който ни окуражи най-напред с двустранното споразумение за добросъседство - да вървим в тази посока, заяви Димитров.

Днес ние изпълняваме волята на нашите предци от 90-те години - главна стратегическа цел да ни бъде присъединяването към НАТО. За тази цел работиха поколения. Това не бе неизбежно, дори не бе много вероятно да се случи, но се случи, благодарение на премиерите Заев и Ципрас. Те проправиха пътя към историческото помирение и доказаха, че невъзможното е постижимо, каза още македонският външен министър.

На церемонията в централата на пакта в Брюксел посланиците на държавите от НАТО подписаха днес с бъдещата Република Северна Македония протокола за присъединяване на страната към Организацията на Северноатлантическия договор.

Предстои всяка една от държавите членки на пакта да одобри протокола, а след това генералният секретар на НАТО ще отправи покана за присъединяване към западната ни съседка.

Република Северна Македония ще влезе в НАТО като 30-ата държава от организацията.

Убеден съм, че ратификацията ще приключи бързо и скоро ще ви приемем като пълноправен член. Очакваме през това време да продължите с реформите, обърна се към Димитров генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

От април македонски наблюдатели ще участват в заседанията на НАТО.

Препоръчани материали
Чичо ви

Рейтинг : 3178

06.02 2019 в 17:18 1
+ 13
- 2
Поредното доказателство, че балъците нямат свършване! И тия като нас след някоя-друга годинка ще си купуват Ф-16ки, a местният губернатор ще го дават по тАлАвизията как се обяснява, че нЕмало никакъв натиск, youknowwhatI'msaying...