Македония подписва пакт за присъединяване към НАТО в сряда

OFFNews 02 февруари 2019 в 21:29 2189 0

Македония ще подпише пакт за присъединяване към НАТО в сряда. Генералният секретар на НАТО Йенс Столенберг публикува новината в акаунта си в Туитър по-рано днес.

"В събота ще пишем история: членките на НАТО ще подпишат пакта за присъединяване на Република Северна Македония към съюза", написа Столенберг.

Македонското правителство одобри проекта на Протокол към Северноатлантическия договор относно присъединяването на държавата към НАТО по-рано тази седмица.

Македонският министър на външните работи Никола Димитров ще участва в церемонията в Брюксел заедно с представители от 29-те членки на организацията. Протоколът трябва да бъде подписан от всеки един от тях. 

"Ратификацията ще отнеме известно време, зависи от парламентите на държавите членки", заяви Столенберг в скорошно интервю с "Политико". "Последния път отне около година", допълни той, визирайки присъединяването на Черна гора към организацията. Той обаче подчерта, че Скопие ще получи място на масата веднага като пактът бъде подписан. 

Гръцкият парламент одобри споразумението за новото име на Македония на 25 януари, което отвори пътя за членство на страната в ЕС и НАТО. По-рано тази седмица пък министър-председателят на Македония Зоран Заев каза, че се надява Македония да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз при първа възможност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови