Македония премахна първия паметник от ерата на Груевски

OFFNews 22 февруари 2018 в 10:56 10765 2

Снимка БГНЕС

Тази нощ от центъра на Скопие бе премахнат един от най-оспорваните паметници от проекта "Скопие 2014", поставен по време на управлението на бившия премиер на страната Никола Груевски, предаде БГНЕС.

Това е първата стъпка от реалното премахване на паметниците, решение за което бе взета през есента на 2017 г. Тогава македонското Министерство на културата обяви официално краят на проекта "Скопие 2014", който стартира през 2009 г. и промени облика на центъра на града.

Снощи с кран е бил свален постаментът паметникът на Андон Лазов-Кьосето. Той се намираше пред квартала, където се помещават голяма част от съдилищата на страната. Веднага след това паметникът е бил натоварен на камион и прехвърлен в складовете на Металургичния комбинат. Заповедта за премахването му била издадена от Общинския инспекторат.

Паметникът на Кьосето пред Върховния съд бе поставен през 2014 г.

Още за "Скопие 2014"

Преди ден бяха демонтирани и табелите от автомагистрала „Александър Македонски“, която води към Гърция. Магистралата вече ще носи името „Приятелство“ в знак на сближаването на отношенията между двете съседни страни. Очаква се да бъде преименувано и летището в Скопие, кръстено също на Александър Велики.

Снимка: Vest24.mk

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

1

Лопе де Вега

22.02 2018 в 13:48

Да пазят и паметниците и табелите. Щом Груевски се върне на власт пак ще ги наслага и ще добави още.

Поздрав!
 
X

Да помогнем на украинските деца!