Македонският парламент ратифицира Договора за приятелство с България

Георги Савчев 15 януари 2018 в 14:11 4448 2

Снимка sobranie.mk

С 61 гласа "за" и 1 "въздържал се" македонският парламент днес ратифицира Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България.

Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка, бойкотираха заседанието на парламента и не се явиха в пленарната зала.

В обръщение от парламентарната трибуна преди гласуването външният министър Никола Димитров заяви, че "нито ние, нито в България сме напълно щастливи с текста на договора", но документът е свидетелство за съществената промяна в двустранните отношения.

Димитров отбеляза, че днешният ден има своята красива символика, тъй като на тази дата България първа призна Македония през 1992 г.

Договорът за добросъседство беше подписан на 1 август 2017 г. в Скопие от министър-председателите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев.

Минути след днешния вот в македонския парламент министерството на външните работи на България приветства решението за ратификация на договора.

"С този акт се потвърждава волята за изграждане на добросъседски отношения, които са важен елемент от европейската перспектива на всички държави от Западните Балкани. Република България ще продължи да бъде активна в подкрепата си за европейската интеграция на Република Македония. Това е стратегически избор на нашата държава, залегнал и в приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е основан на споделени европейски ценности, които правят региона по-единен и по-силен" - пише в изявлението на българското МВнР.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също поздрави своя македонски колега Талат Джафери по повод ратифицирането на договора.

Ратифицирането на документа е историческа стъпка, с която се потвърждава волята на нашите две страни да продължат усилията си за изграждане на модерни, добросъседски отношения, основани на европейските ценности, отбелязва в писмото си председателят на българския парламент.

Караянчева припомня, че на 27 юли 2017 г. българското Народно събрание прие единодушно декларация в подкрепа на подписването на договора и "по този начин потвърди широкия политически консенсус и категоричното желание за отваряне на нова страница в отношенията между двете страни."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови