Македонците гласуват на референдум за новото име на страната

OFFNews 30 септември 2018 в 06:33 2273 0

Македонците гласуват днес на референдум за новото име на Македония. 

На 12 юни Гърция и Македония подписаха в Преспа споразумение, според което новото име на бившата югославска държава ще е Република Северна Македония. Споразумението беше подписано в присъствието на премиерите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев. 

Въпросът, на който ще отговарят гражданите на съседката ни, е: "Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?".

Референдумът е консултативен, тоест резултатите от него формално не задължават парламента да се съобрази с вота на гражданите, но допитването е ключово за бъдещето на Македония и има изключителна политическа тежест.

За да бъде признат за успешно проведен, днешният референдум трябва да изпълни две условия по закон:

1) в допитването да са гласували поне половината плюс един от всички граждани, имащи право на глас;

2) поне половината плюс един от гласувалите на референдума да са избрали отговора "ЗА" или "ПРОТИВ";

Разделението на мненията се вижда и на държавно ниво. Сред подкрепящите смяната на името са управляващите. Те са категорични, че това е референдум за бъдещето на страната, като ще определи дали гражданите искат Македония да се присъедини към НАТО и ЕС. Постигане на споразумение за името е и едно от задължителните условия за евроинтеграцията на държавата.

Противниците на референдума призоваха той да бъде бойкотиран.

Според бившите управляващи от ВМРО-ДПМНЕ договорът между Скопие и Атина за името на страната е "капитулация" пред интереса на Гърция.

Президентът Георге Иванов определи референдума като "историческо самоубийство" и заяви, че няма да гласува.

По време на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг Иванов каза: "Вярвам, че истинското място на Република Македония е в Европейския съюз и в НАТО и аз ще продължа да защитавам нашите стратегически цели. Но ЕС и НАТО в никакъв случай не трябва да бъдат алиби за един лош договор".

Иванов отказа и да подпише договора с Гърция, като обоснова решението си с това, че според него договорът поставя "Македония в положение на подчиненост и зависимост от друга държава, т.е. Република Гърция".

Македонският премиер Зоран Заев обяви, че ще подаде оставка, ако договорът не бъде приет на референдума. В същото време той посочи, че ако гражданите гласуват за споразумението, но Иванов откаже да го подпише, парламентарното мнозинство ще поиска импийчмънт на държавния глава.

Договорът не беше приет безпроблемно и в Гърция, където хиляди протестираха срещу решението и поискаха оставката на Ципрас. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови