Макрон: Ударът в Сирия беше намеса на цялата международна общност

OFFNews 16 април 2018 в 08:04 3393 0

Ударите на западните страни срещу Сирия през нощта в петък срещу събота са били успешни от военна гледна точка. Това заяви в телевизионно интервю френският президент Еманюел Макрон.

Макрон допълни, че операцията на САЩ, Великобритания и Франция "беше намеса на международната общност и както сами видяхте - изпълнихме я по изключително прецизен начин". 

"Франция не е обявила война на режима на Башар ал Асад", продължи френският президент и изтъкна, че "Париж е за политическо решение на конфликта в Сирия, включващо всички замесени страни", пише БНР. 

Френският президент потвърди, че ще направи посещение в Санкт Петербург в края на май, както е планирано.

Макрон е убедил президента Доналд Тръмп, че ударите трябва да бъдат насочени само срещу обекти, свързани с химическите оръжия.

"Преди 10 дни президентът Тръмп казваше, че Съединените щати трябва да се оттеглят от Сирия. Но ние го убедихме, че е необходимо да се остане там в дългосрочен план. Ние също го убедихме, че трябва да ограничим ударите само над места, свързани с химически оръжия".

По-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон е готов за нова военна намеса в Сирия, в случай че сирийското правителство извърши друга атака с химическо оръжие.

От своя страна, руският президент Владимир Путин, заяви, че бъдещи ракетни удари срещу Сирия от страна на Запада ще доведат до хаос в международните отношения. А междувременно страните от Арабската лига осъдиха използването на химическо оръжие в Сирия и поискаха международно разследване на случая. Това обяви саудитският външен министър Адел ал-Джубейр на пресконференция след днешната среща на страните от организацията.

Граждански протести, осъждащи въздушните удари в Сирия, се състояха в Лос Анджелис, Сан Франциско, Берлин, Кипър и в ивицата Газа.

Няколко хиляди иракчани демонстрираха против западните въздушни удари по Сирия, като някои участници запалиха американски знамена, съобщи Франс прес. Протестните акции се състояха по призива на шиитския лидер Моктада Садр.

"Престанете да унищожавате Сирия, както унищожихте нашата страна", скандираше тълпата, събрала се на площад Тахрир в центъра на Багдад. Освен в Багдад, демонстарции имаше и в градовете Наджаф и Басра. В събота Ирак изрази безпокойство след като САЩ, Франция и Великобритания нанесоха ракетни удари по обекти на сирийското правителство в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие по контролиран от бунтовници град на 7 април.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови