Макрон: В ЕС да заработи принципът за солидарност в случай на въоръжено нападение

OFFNews 30 август 2018 в 21:49 3323 2

Френският президент Еманюел Макрон предложи в Европейския съюз да се въведе принципът за солидарност в областта на отбраната, който да се задейства в случай на въоръжено нападение срещу страна членка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Ние искаме Европа да поеме грижата за своята стратегическа самостоятелност и да засили солидарността в областта на отбраната, заяви Макрон на обща пресконференция с финландския си колега Саули Нинистьо в Хелзинки.

Това ще изисква реформиране на европейските договори, и по-специално на член 47.2 от Лисабонския договор - за оказването на взаимопомощ между страните, който Франция задейства за първи път след атентатите на 13 ноември 2015 г. в Париж.

Реформата ще даде възможност на ЕС да разполага "с нещо като подсилен чл. 5", отбеляза френският държавен глава, имайки предвид клаузата за колективна отбрана в договора на НАТО, според която нападението срещу страна член на алианса се смята за нападение срещу целия алианс.

Макрон подчерта, че тази стъпка напред не е в противоречие с НАТО, която "остава важен и стратегически съюз". "Ние обаче се нуждаем от засилена солидарност между европейците", допълни той.

ЕС се опитва да се приспособи към новия геополитически контекст, възникнал в резултат на желанието на президента Доналд Тръмп да ограничи участието на САЩ в отбраната на Европа.

През 2019 г. се очаква да бъде учреден Европейски фонд за отбрана, който ще подпомага развитието на военните способности на страните членки и насърчаването на стратегическата независимост на ЕС. Успоредно с това Париж бе инициатор за създаването заедно с осем партньорски страни на европейска група за намеса, чиято задача ще е да осъществява бързо военни операции, евакуация в страни във война или да оказва помощ в случай на бедствия и аварии.

Мерки за "засилване на инициативите за колективна отбрана" ще бъдат представени през следващите месеци", казаха хора от обкръжението на Макрон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

30.08 2018 в 23:36

Може да помисля по въпроса.
Само че отчети, микрончо, че аз съм кашик. А ти не си се извинил на дядо ми, също кашик, за това че си стрелял по него на българска земя.
Верно ли очакваш, аз да ида да загина за отбраната на париж?
Оди ручай жабета, малкия.