Макрон и Льо Пен се готвят за тежка битка

OFFNews 05 май 2017 в 14:46 2692 1

Снимка EPA

Двамата кандидати за президент на Франция - центристът Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен, слагат край на кампании те си днес и се готвят за тежка битка на балотажа в неделя. 

Според социологическите проучвания битката изглежда решена в полза на Макрон. Проучванията му отреждат преднина от 62 на 38 процента. Самият факт, че кандидат на крайната десница е на балотаж обаче, е достатъчна причина крайният резултат да не може да се определи категорично. 

Рекордно голям е обаче процентът на хората, които са решили да не гласуват в неделя. Допитване на агенция Одекса сочи, че 1/4 от френския електорат няма да гласува. Прогнозата е процентът на въздържалите се да е най-голям за президентски избори от 1965 г. насам.

В последния ден от кампанията властите в Париж обявиха, че 10 училища са частично или напълно блокирани от ученици, протестиращи и срещу двамата кандидати. 

Европа следи внимателно вота, тъй като изборите ще покажат какво мислят французите за бъдещето Европейския съюз. Макрон се обяви срещу разрушаването на Европа, а в интервю за радио "Юръп 1" заяви, че Франция трябва да намери начин да преодолее гнева, който я разделя. Макрон иска също така еврозоната да си има свой бюджет, парламент и министър на финансите, да се постави началото на "политика за европейски инвестиции" и да се укрепи отбраната на Европа.

Льо Пен изрази противоположната позиция, като посочи, че в страната има гняв, който ще експлодира. Тя иска също така Франция да напусне Шенген и да се откаже от еврото, макар че в последните дни смекчи позицията си за валутата и предложи тя да остане заедно с френската национална валута. Льо Пен обеща и референдум за излизане на Франция от ЕС. 

Брюксел застана на страната на Макрон с пълното съзнание, че изборите във Франция частично ще определят и бъдещето на целия ЕС. Прибързаните поздрави към центриста от страна на европейските лидери след първия тур обаче показват безпокойството, с което Европа следи изборите. Още повече, че експертите предупреждават, че Льо Пен може да се окаже изненада, подобна на Тръмп на изборите в САЩ. 

Марин льо Пен получи подкрепата на Русия. Преди първия тур на изборите тя посети Москва, където се срещна с руския президент Владимир Путин и изказа мнение за отмяна на санкциите срещу Русия. 

Макрон пък показа по-остра позиция по отношение на Москва. Неговият екип не даде акредитации на прокремълски руски медии, след като ги обвини в разпространяване на фалшиви новини. 

В същото време експертите посочват, че дори Еманюел Макрон да спечели, реформите в ЕС, които предлага, може да се окажат по-трудни, отколкото са на хартия, още повече, че за тях е необходима промяна на европейските договори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови