Макрон и Меркел поставиха венци пред мемориала на жертвите на войните и потисничеството

OFFNews 18 ноември 2018 в 21:12 1670 0

Снимка Reuters

Френският президент Еманюел Макрон заедно с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и германския канцлер Ангела Меркел участваха в церемония по полагане на венци в мемориала Нойе Вахе в Берлин, издигнат за жертвите на войните и диктатурата, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Преди церемонията по полагането на венците Макрон имаше среща с германски младежи.

С тях той обсъди темата за мира. Макрон предупреди младежите, че не трябва да се повтарят грешките от миналото. Той каза, че трябва да се общува с младежта, за да не се отклони тя от правия път, да не се раздели тя и да попадне обществото във вихъра на центробежни сили.

По-късно Макрон произнесе реч пред германския парламент, в която призова Берлин да започне заедно с Франция нов етап в европейското изграждане, за да се предотврати затъване в света на хаоса и да се гарантира мир. 

"Нашият свят се намира на кръстопът", допълни той, като предупреди за опасността "безпаметният национализъм" и "фанатизмът без ориентири" да вземат надмощие.

"Тази нова френско-германска отговорност изисква да се дадат на Европа инструменти за нейния суверенитет", добави френският президент. Той спомена по-специално необходимостта да се изгради съвместна отбрана или миграционна политика с хармонизирана система за предоставяне на убежище.

"Този нов етап ни плаши, тъй като всеки ще трябва да споделя, да уеднакви с останалите своята способност да взима решения, външната и миграционната си политика и политиките си за развитие, една част от бюджета си и дори от фискалните си ресурси", допълни Макрон, като подчерта необходимостта еврото да се превърне в международна валута със собствен бюджет на еврозоната.

"За предпочитане ли е да останем затворени в нашето бездействие?", отбеляза той, явно отправяйки критики към колебанията и протакането на германското правителство на канцлерката Ангела Меркел от повече от една година по отношение на френските предложения за нов подем на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови