Макрон обвини лидерите на Унгария и Полша, че лъжат народа си

OFFNews 27 октомври 2018 в 09:50 2966 0

Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон обвини лидерите на Унгария и Полша, че лъжат народа си с антиевропейските си позиции, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В изказване в Братислава Макрон изрази гнева си срещу правителствата на двете източноевропейски страни седем месеца преди изборите за Европейски парламент, които за френския президент са сблъсък между националисти и проевропейски прогресисти.

"В Унгария и Полша някои лидери се заиграха с една недопустима идея. Като ги слушам да сравняват Брюксел и Москва от едно време (от съветско време), това е лудост и е недопустимо. Те лъжат народа си", заяви Макрон на английски на "гражданска консултация" за Европа в Братислава пред проевропейска публика.

"Когато виждам големи плакати с надпис "Стоп на Брюксел", какво правят те? Искат да спрат Брюксел и структурните му фондове ли? Ами хайде, де, направете го! Как се издържат? От какво се издържа (партията на унгарския премиер Виктор Орбан) Фидес, кой ги финансира? Кой им е платил? Кой е направил кариерата им? Европейските структурни фондове!", заяви Макрон.

"Националистите набраха сили, те вече спечелиха в някои европейски страни. Защото ги осъждахме само морално, без да искаме да се борим с тях чрез въпроси и отговори. Защото са съгласни да разтурят Европа, но я питайте националистите какво решение предлагат заедно", добави той.

След Братислава, където разговаря със словашкия президент Андрей Киска и премиера Петер Пелегрини, Макрон посети Чехия, където се срещна с президента Милош Земан и премиера Андрей Бабиш.

Макрон бе на посещение в Чехия и Словакия по случай 100-годишнината от създаването на Чехословакия на 28 октомври 1918 г.

И в двете столици френският президент заяви, че не вярва в разделението Изток-Запад на европейския континент и призова за укрепване на Европа, както в отбраната, така и в еврозоната.

В Чехия президентът Милош Земан и премиерът Андрей Бабиш увериха Макрон в подкрепата си за европейската интеграция и укрепването на единството на ЕС, предаде ТАСС.

"От името на Чехия мога да потвърдя нашата заинтересованост Европа да е единна, да се борим заедно за осъществяването на европейските интереси, заедно да решаваме възникващите проблеми, дори и да имаме различни възгледи", заяви Бабиш след срещата си с Макрон.

Макрон заяви, че европейският проект може да е успешен само ако Европа е единна. "От това зависи благополучието на всички", каза той и напомни, че Франция е била първата държава, която е признала независимостта на Чехословакия от Австро-Унгария.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови