Макрон разбуни духовете с дръзка реч пред Конгреса на САЩ (видео)

OFFNews 26 април 2018 в 10:12 7304 2

Френският президент Еманюел Макрон събуди страстите в САЩ след реч пред двете камари на Конгреса, като заяви, че се надява някой ден Америка да се върне към Парижкото споразумение за климата. В словото си той се спря на дългата съвместна история на двете държави и не се поколеба да засегне чувствителни теми като национализма, търгията, Иран и др. и призова САЩ да са по-ангажирани със световните проблеми.

След разглежданото като приятелско посещение на Макрон във Вашингтон, речта на френския държавен глава очерта една гледна точка за лидерството в света, която е различна от тази на Тръмп, коментират медиите.

Какво каза Макрон пред Конгреса

Френският държавник разкритикува изолационисткaта позиция на американския си колега: "Можем да изберем изолационизма, отдръпването и национализма... но да затворим вратата към света ще спре неговата еволюция", каза той.

Промените в климата са реалност: "Да работим заедно, за да направим нашата планета велика отново... Няма Планета Б"

Окуражи САЩ да се върнат към Парижкото споразумение за климата, от което се оттеглиха.

Предупреди за заплахата от фалшивите новини: "Ако липсва разум, ако липсва истината, няма истинска демокрация, защото демокрацията е в избора и рационалните решения."

Възхвала на френско-амриканските отношения и обща история: "Американският и френският народ са имали срещи със свободата."

За иранската ядрена сделка: "Иран никога не трябва да притежава ядрено оръжие. Нито сега. Нито след 5 години. Или след 10. Никога." И заяви, че се надява Тръмп да изтегли САЩ от споразумението.

Реакциите от САЩ

Конгресмените на няколко пъти аплодираха на крака речта на Макрон.

Вторият по ранг демократ в Сената Дик Дърбин коментира, че е харесал страхотно словото и това, че гостът е развил две тези, които не е могъл да избегне: иранската ядрена сделка и климатичните промени.

Демократът Адам Шиф каза, че в речта е имало повече противоречие с Тръмп и неудобни моменти, отколкото е очаквал.

Според републиканеца Кевин Маккарти речта не е била анти-Тръмп, защото Макрон е акцентирал, че вярва в свободната търговия, точно това е поискал президентът.

Вицепрезидентът Майк Пенс засвидетелства в пост в Туитър уважение и бклагодарност към френския държавен глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови