Макрон с обръщение към нацията заради бунтовете на 'жълтите жилетки' в Париж

OFFNews 10 декември 2018 в 08:57 2831 0

Френският президент Еманюел Макрон ще направи днес обръщение към сънародниците си в опит за излизане от кризата, породена от движението на "жълтите жилетки".  

Президентът ще представи конкретни и незабавни мерки тази вечер в 20 часа местно време. Мюриел Пенико, министър на труда, отхвърли възможността сред мерките да е увеличаване на минималната работна заплата, каквото е едно от исканията на "жълтите жилетки". 

Макрон ще се срещне през деня с представители на синдикатите, на работодателите и на местните власти, уточнява БТА. В събота за четвърти път "жълтите жилетки" организираха протести на национално ниво. Над 125 000 души излязоха по улиците на френските градове, за да поискат по-висок жизнен стандарт. Протестиращите упрекват Макрон, че облагодетелства елитите и се опитва да модернизира френската икономика прекалено бързо. 

За поредния протест във Франция бяха разположени близо 90 000 членове на силите на реда. Близо 1000 души, от които почти 100 непълнолетни, бяха задържани след протестите в Париж. Повечето от арестуваните са мъже под 40 години, дошли в столицата от различни райони на страната, за да протестират. Много от тях бяха задържани заради носене на оръжие, като например ножове или предмети, които могат да причинят нараняване. 

Щетите, причинени от вандалщините в Париж, се оценяват на 10 млрд. евро. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови