Макрон в реч пред евродепутатите: Ударите в Сирия са за честта на международната общност

OFFNews 17 април 2018 в 13:48 4301 0

Снимка EPA

Френският президент Еманюел Макрон изнесе 20-минутна реч пред евродупутатите в Страсбург. Той говори за бъдещето на Европа и коментира темата за ударите в Сирия. 

„Три страни се намесиха и нека да бъда съвсем, съвсем честен - това е за честта на международната общност", каза Макрон за ударите в Сирия. 

В отговор на въпрос на евродепутати той посочи, че ударите "нямат нищо общо нито с Ирак, нито с Либия, защото Франция не е обявявала война на никого".

По думите му главната цел, която преследва Франция в Срия е борба с терористичната групировка "Ислямска държава". 

"Това е единствената война, която Франция води в Сирия", каза Макрон и допълни, че нанасянето на ударите е било напълно легитимно. 

Той коментира и въпроса за бъдещето на Европа. 

"Не искам да съм част от поколение на сомнамбули, които са забравили собственото си минало. Искам да съм част от поколение, което избира да защитава демокрацията си", каза той. 

Макрон допълни, че Европа има голяма отговорност по отношение на международните конфликти, но спомена и възходът на националистическите партии.

"Виждаме и избуяването на авторитарните режими, с ясното желание да поставят под съмнение мултинационалната система, заложена в Европа. Дебатът за Европа се случва във времена на голяма промяна и трансформация", допълни френският президент и подчерта, че "изглежда има европейска гражданска война, в която национализмът и егоизма вземат връх над това, което ни сближава".

„Предлагам гражданска инициатива с тежка и трудна дискусия, за да излезем от опростенческото обяснение за популистките движения. Не народът се отказва от европейските идеи, а лидерите са ги предали. Да отстояваме европейската идея не означава да се откажем от суверенитет. Но при днешните кризи имаме нужда от по-силен от националния суверенитет, а именно - европейския”, заяви още Макрон.

Той допълни, че една от отговорностите на Европа ще е да убеди САЩ да не се фокусира върху търговията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови