Макрон за пожарите в Амазония: Къщата ни гори

Пожарите в Амазонка- международна криза

OFFNews 23 август 2019 в 12:20 5164 1

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че рекордният брой пожари в тропическите гори на Амазония са "международна криза". Той добави, че това е тема, която трябва да бъде начело в дневния ред на срещата на върха на Г7 този уикенд, съобщава Би Би Си .

"Къщата ни гори, буквално. Амазонската дъждовна гора - белите дробове, които произвеждат 20% от кислорода на нашата планета, е запалена. Това е международна криза. Членове на срещата на върха на Г7, нека обсъдим тази спешна първа поръчка след два дни! , написа той в социалната мрежа Twiter .

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро отговори на написаното от Макрон, като обвини френския президент, че използва въпроса за "политическа печалба". Според него призивите за обсъждане на пожарите на срещата на Г-7 в Биариц, в която Бразилия не участва, предизвикват "неправилно настроен колониалистически начин на мислене".

Природозащитниците обвиниха правителството на Болсонаро за тежкото положение, казвайки, че той е насърчил дърводобивът и земеделието в тези райони.

Болсонаро на свой ред предположи, че неправителствените организации са започнали пожарите, но призна, че няма доказателства за това твърдение.

По време на изказване в четвъртък той призна, че земеделските стопанства, все пак, могат да имат вина за разпалването на пожари в региона.

От екологичните групи призоваха за протести в Бразилия в петък с искания за действия срещу пожарите.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш сподели, че е "дълбоко загрижен" за пожарите в Амазонка.

"В разгара на глобалната климатична криза не можем да си позволим повече щети на основен източник на кислород и биоразнообразие. Амазонка трябва да бъде защитена", сподели в Twitter той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови