Малкият коалиционен партньор в Гърция се оттегли от правителството заради сделката с Македония (обновена)

Алексис Ципрас ще поиска вот на доверие, който Панос Каменос каза, че няма да подкрепи

OFFNews 13 януари 2019 в 13:17 2597 0

Гръцкият министър на отбраната и лидер на коалиционния партньор "Независимите гърци" Панос Каменос оттегли партията си от правителството заради сделката за новото име на Македония, предаде гръцкият Greek City Times. 

Решението на Каменос е в резултат на недоволството му от сключената със Скопие сделка, според която западната ни съседка промени името си от Република Македония на Република Северна Македония. Конституционната промяна, произлизаща от Преспанския договор между премиерите Заев и Ципрас, беше гласувана официално в македонския парламент в петък. 

Лидерът на коалиционната партия "Независимите гърци" никога не е криел възмущението си от сделката. Днес той проведе среща с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас, след която обяви оставката си и оттеглянето на другите му шест министри от правителството.

"Нашето сътрудничество продължи четири години, правителството отразяваше националното единение. Успяхме да извадим страната от Спасителната програма - първата цел беше постигната. Колкото до Македония, не бих могъл да не жертвам мястото си. Благодарих на министър-председателя. По този проблем сътрудничеството ни не може да продължи. Напускаме правителството", каза пред журналисти Каменос.

Малко след това гръцкият премиер Ципрас заяви, че ще поиска вот на доверие. Той обаче няма да бъде подкрепен от "Независимите гърци", съобщи агенция "Фокус", цитирайки гръцкото издание Efimerida.

"В продължение на почти четири години имах честно и искрено сътрудничество с Панос Каменос. На всички ни е известно, че идваме от различни политически семейства, всички идеологически различия бяха известни. Заради националния интерес, ние работихме искрено съвместно и сме постигнали много, успяхме да изведем страната от трудното приключение на меморандумите, да върнем нормалността, да подкрепим слабите, да проправим пътя за борба с корупцията", заяви пред журналисти Ципрас, цитиран от "Фокус". Той още благодари на Каменос за "честния и прям" разговор, който са провели.

Каменос обаче заяви, че партията му оттегля подкрепата си за правителството и заплаши, че ще изключи всеки депутат, който гласува положително на вота. Всичко това се случва месеци преди парламентарните избори в Гърция, които предстоят на 20 октомври. В момента коалицията на Ципрас има 153 депутати в 300-местния парламент, като 145 от тях са от неговата лява партия Сириза, а останалите са от консервативната партия на Каменос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews