Малтийски спецчасти освободиха отвлечен от мигранти танкер в Средиземно море

OFFNews 28 март 2019 в 10:26 4398 0

Снимка Marine Traffic

Тази карта показва траекторията на танкера

Малтийски спецчасти освободиха танкер, отвлечен от мигранти в Средиземно море, а контролът върху плавателния съд е бил предаден отново на капитана, съобщиха световните агенции.

Корабът е акостирал на пристанище в Малта с екипажа и около 120 мигранти на борда. Преселниците са били предадени на полицията за разследване. Бордът на танкера се охранява от въоръжени спецчасти.

Според властите в Малта и Италия мигранти са отвлекли плаващия към Либия товарен кораб, който ги засякъл и спасил в Средиземно море. Принудили са екипажа да обърне курса и да се отправи на север към Европа. Плавателният съд е превозвал петрол под турски флаг.

По думите на италианския вътрешен министър Матео Салвини това е "първият пиратски акт с мигранти в открито море". Корабът се бил насочил към Малта и остров Лампедуза в най-южната част на Италия, когато бил засечен от малтийската охрана.

Властите влезли в контакт с капитана, когато съдът бил на 30 морски мили от брега. Капитанът съобщил, че контролът му е отнет, а той е екипажът му са принудени чрез заплахи да насочат танкера към Малта. След сигнала морски патрул спрял турския танкер от навлизане в малтийски води. Операцията била подкрепена и от хеликоптер и две бързи лодки за прихващане.

Засега няма информация в какво състояние са екипажът и мигрантите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !