Мария Певчих застава начело на фонда на Навални

OFFNews 22 март 2023 в 18:51 2414 0

Певчих

Снимка IGOR TSVETKOV

Мария Певчих

Мария Певчих е назначена за ръководител на борда на директорите на Фонда за борба с корупцията (в списъка на "чуждестранните агенти". ФБК е признат за екстремистка организация и е забранен в Русия) на мястото на временно отстранения Леонид Волков. Причината за оттеглянето на Волков бе писмо до Европейския съюз с искане да се отменят санкциите срещу олигарха Михаил Фридман.

Преди да бъде назначена за ръководител на ФБК Мария Певчих е била ръководител на отдела за разследвания на фондацията.

"Обществената й работа през последните 2 г. я превърна в ярък политически лидер. Вие я познавате добре и аз не се съмнявам, че тя ще се справи отлично и с тези си задължения", съобщи каналът на Алексей Навални в Телеграм.

Мария Певчих е дългогодишен сътрудник на Навални, който работи с него и структурите му повече от 10 г. В продължение на много години Певчих е непубличен ръководител на ключов отдел на ФБК, който изготвя разследвания за корупция в руското правителство. Едва след отравянето на Навални през 2020 г. името ѝ стана известно на широката общественост. След като опозиционерът се завърна в Русия и се озова в затвора, Певчих, заедно с Волков, на практика се превърна в лицето на фонда, напомня Би Би Си.

Навални коментира и решението на Леонид Волков да преустанови работата си като председател на борда на директорите .

"Когато моят приятел и дългогодишен сътрудник Леонид Волков, който оглавяваше борда на директорите на ACF International, допусна съществена грешка при прилагането на политиката на санкции, бях много щастлив да науча, че той публично я призна и се оттегли от поста си", написа Алексей Навални.

Политикът нарече писмото на Волков до Жозеп Борел "политически погрешно, технически неграмотно". Според Навални то "съдържа невярна информация.

В същото време Навални подчерта, че не се съмнява, че неговият съратник е действал добросъвестно, когато се е застъпвал за Фридман.

"Едно такова правило според нас трябва да бъде отговорността на лидерите за техните решения, включително най-важната и, уви, почти несъществуваща в Русия - доброволната отговорност", казва Алексей Навални.

В началото на март сътрудникът на Навални Леонид Волков (вписан в списъка на "чуждестранните агенти" в Русия) обяви, че "прави пауза" като председател на УС на международната антикорупционна фондация ACF заради писмо, което е написал до ЕС. Обявявайки "паузата" в публичната си дейност, Волков поиска прошка "от всички, чието доверие не е оправдал" - поддръжници, колеги в ръководните органи на ФБК и Навални.

Това стана, след като бившият шеф на "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов публикува писмото, което Волков е изпратил до ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел през октомври.

В това писмо Волков, в качеството си на ръководител на фондацията (т.е. от името на организацията), призовава представителите на ЕС да проведат "отделна дискусия за санкциите срещу така наречените "олигарси", едри бизнесмени, които не са част от правителството".

"Доколкото виждаме, те са най-големите потърпевши от санкциите на Европейския съюз, а това изглежда несправедливо", посочи политикът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови