Мащабна евакуация в Австралия след ново огнище на пожари

OFFNews 09 януари 2020 в 10:02 1761 0

Властите в Австралия призоваха за поредната масова евакуация в гъсто населената югоизточна част на страната, след като горещото време се завърна и разпали нови огромни пожари, които застрашават няколко града и общности, предаде Ройтерс. 

"Ако получите инструкции да напуснете, тогава трябва да напуснете", заяви премиерът на щата Виктория Даниел Андрюс в телевизионен брифинг.

Премиерът добави, че това е единственият начин да се гарантира безопасността на жителите.

Според федералното правителство общо 27 души са загинали в пожарите досега.

Пожарите са разпалили повече от 10,3 млн. хектара земя, като площта се равнява на тази на Южна Корея.

Хиляди хора са останали без домове, а хиляди е трябвало да се евакуират многократно поради променливостта на пожарите, добави правителството на Австралия. 

Жителите на крайбрежния град Малакота на щата Виктория бяха посъветвани да се евакуират, след като в продължение на дни хиляди хора потърсиха спасение на брега на морето.

"Ако се евакуираме, къде да отидем?", попита Марк Трегелас, който прекара Нова година на рампа с лодка, тъй като огънят унищожи голяма част от града му. Марк е един от около 1000 местни жители, които решиха да останат в града.

Властите предупредиха, че огромните пожари, породени от високите температури, силните ветрове и тригодишната суша ще продължат, докато не завалят обилни валежи.

Австралийската метеорологична агенция потвърди в четвъртък, че няма признаци за такива валежи през следващите месеци.

Мащабни горски пожари избухнаха по източното крайбрежие на Австралия в средата на октомври миналата година. Към момента огнената стихия е обхванала значителни територии в югоизточната част на континента в щатите Нови Южен Уелс и Виктория. Няколко района по южното крайбрежие са затворени за туристи, а на жителите е препоръчано бързо да се евакуират.

Пожарите унищожиха над 6,5 млн. хектара гори, около 2000 жилища и около 3000 административни и стопански постройки. От февруари миналата година досега пожарите взеха 27 жертви, сред които трима пожарникари.

Смята са, че поразени са милиарди животински видове, някои от които може и да са застрашени от изчезване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови