Масови арести на опозиционери в Москва /обновена/

OFFNews
27 юли 2019 в 16:00 | 2928 |2
Арести в Москва
Арести в Москва

Полицията в Москва задържа над 1000 участници в протеста на опозицията, организиран в подкрепа на независимите кандидати за депутати в Московския градски парламент, на които ЦИК отказа регистрация.

Според съобщението на МВР, цитирано от агенция Интерфакс, арестувани са 1 074 души заради различни нарушения по време на неразрешената проява, срещу тях ще бъдат приложени законни мерки. Сред задържаните са публицистът Виктор Шендерович, журналистът от „Новая газета“ Иля Азар, негов колега от Дойче веле, кандидатът, получил отказ от ЦИК за участие в изборите Константин Янкаускас, друг вече регистриран Сергей Цукасов и мн. др.
Не по-малко от 6 000 московчани се включиха в протестната проява, въпреки полицейското насилие, според официалните данни на МВР те са били не повече от 3 500. Докато към 12 ч. задържаните пред кметството са били едва 6 души, към 18 ч. броят им е скочил 100 пъти, уточнява „Коммерсантъ“. Арестуван е Иля Яшин, получил отказ от ЦИК, след като в Туитър е призовал за нови мащабни протести в столицата на 3 август, ден преди ЦИК да обяви окончателните регистрации.

Демонстрацията се провежда без разрешението на столичните власти, униформените бият с палки и електрошок. Няколко издания публикуват онлайн събитията, предхождащи големия митинг. По данни на ОВД-Инфо, в центъра на Москва преди началото на митинга задържаните са 357 души, МВР съобщава за 295. По-рано бяха задържани екс-кандидатите Любов Собол, Дмитрий Гудков, Александър Соловьов, Иван Жданов и Юлия Галямина, а жилищата им обискирани през нощта, търси се връзка на протестите със Запада.

Журналисти и участници в протестната проява сигнализират за лоша телефонна връзка в района, където се събират хората. Централната Тверская улица е затворена и няма достъп до нея. Не е допуснат и сватбен автомобил до ресторант, намиращ се на тази улица, младоженецът е влязъл в спор с гвардейците.
В студиото „Навални Live“, откъдето се води прекият ефир за случващото се на протеста, са нахлули полицаи, които облепили със скоч камерите за видеонаблюдение. Самият Алексей Навални е в ареста от седмица, където с решение на съда ще остане общо 30 денонощия.

Преди началото на митинга кметът на Москва Сергей Собянин предупреди за възможни сериозни провокации и посочи, че редът в столицата ще бъде осигурен в съответствие с действащия закон, пише „Коммерсантъ“. „Опитите за ултиматуми, организирането на безредици няма да доведат до нищо добро“, написа той в социалната мрежа. По-рано за търсене на наказателна отговорност предупреди и прокуратурата на Москва.

Препоръчани материали
muhlio

Рейтинг : 739

28.07 2019 в 00:51 2
+ 0
- 10
ами и ни на там вървим.Сега ще ни назначат един по-голям идйот от предния идйот за главен прокурор....със същите схващания.
Синия гол шаман

Рейтинг : 1020

27.07 2019 в 17:42 1
+ 11
- 1
Браво, срещу платени хулигани трябва така да се действа! И в Европа Макрон арестуваше жълтодрешковци!