Мазлум Абди благодари на Русия, че е спасила кюрдите от войната с Турция

OFFNews 24 октомври 2019 в 10:54 2313 0

Лидерът на групировката Сирийски демократични сили (СДС) благодари на Русия, че е спасила кюрдския народ от бича на войната със сключването на споразумение, сложило край на турското настъпление, предаде БТА, цирирайки Франс прес.

В телефонен разговор на Лидерът на Сирийските демократични сили Мазлум Абди и руския министър на отбраната Сергей Шойгу, стана ясно че има резерви по някои аспекти на споразумението, но г-н Абди призова за задълбочен диалог с Русия. 

Шойгу заяви, че Русия ще обезпечи сигурността по сирийско-турската граница като заяви, че хората живеещи в 30-километровата зона от границата, няма да се налага да напускат домовете си. За безопасността на хората ще отговарят подразделенията на руската военна полиция, както и сирийските гранични служители, каза руското министерство на отбраната, добав1 ТАСС.

Във вторник на срещата в Сочи президентите на Русия и Турция приеха меморандум за урегулиране на ситуацията в Североизточна Сирия. Съгласно документа руската военна полиция и сирийски военни ще охраняват граничната зона, а кюрдските формирования имат 150 часа да освободят напълно 30-километровата зона от турската граница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови