Медийна война между САЩ и Русия

offnews 08 октомври 2017 в 21:14 2935 1

Русия е в правото си да наложи ограничения върху дейността на американски медийни организации в страната в отговор на американския натиск върху подкрепяна от Кремъл телевизия, заяви говорителка на руското външно министерство, цитирана от Ройтерс и БТА.

Руски представители обвиниха Вашингтон, че упражнява неоправдан натиск върху дейността на телевизия Ар Ти (бивша "Russia Today") в САЩ. Финансираната от Кремъл телевизия е обвинявана от Вашингтон, че се меси в американски вътрешнополитически въпроси - нещо, което тя отрича.

Говорителката на руското министерство Мария Захарова заяви, че САЩ използват цялата си власт да атакуват дейността на руския телевизионен канал в САЩ и Москва има право да отвърне.

"Никога не сме използвали руското право по отношение на чужди кореспонденти като инструмент за натиск или цензура, или някакъв вид политическо влияние, никога. Това обаче и специфичен случай", каза Захарова в интервю за руската телевизия Ен Те Ве.

Тя се позова на закон от 1991 г., според който, ако руска медийна служба е подложена на рестрикции в чужда страна, Москва има право да наложи пропорционални ограничения на медийни служби на съответната страна в Русия.

Захарова не назова конкретни американски медии, но отбеляза, че за руското правителство е без значение дали тези медии са финансирани от държавата или са частни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

09.10 2017 в 13:56

Някой в САЩ е много уплашен от плурализма в медиите май. Къде отиде свободата на словото, така пламенно проповядвана от едно черно радио преди няколко десетилетия?