Медицински университет в Япония призна, че умишлено е намалявал оценките на жените

OFFNews 08 ноември 2018 в 12:32 5438 2

Медицински университет в Токио обяви, че планира да приеме над 60 жени, които неправомерно са били отхвърлени при кандидатстването си през последните 2 години, съобщи Ен Би Си.

Решението на Токийския медицински университет идва, след като от ВУЗ-а признаха, че систематично са дискриминирали кандидатите по полова принадлежност, като са намалявали оценките на някои жени, за да не бъдат приети..

За дискриминационната политика се разбра през август, а новината предизвика обществено недоволство.

През годините училището е понижавало оценката на кандидат-студентите от женски пол, за да поддържа техния брой малък.

Според ръководството жените имат склонността да се отказват от медицината, след като създадат семейство, което води до липса на кадри в университетската болница.

В следствие на това ВУЗ-ът обяви, че ще приеме 67 кандидатствали жени, за които се смята, че са елиминирани заради манипулиране на оценките им.

Ректорът на университета Юкико Хаяши заяви, че съжалява за водената дискриминационна политика. "Ще проведем честни приемни изпити и никога няма да допуснем практиката да се повтори", допълни тя.

Хаяши обаче отказа да коментира какви мерки ще предприеме спрямо мъжете, които неправомерно са получили повече точки и са били приети.

За манипулацията се разбра след обвинения, че синът на висшестоящ служител в Министерство на образованието е приет в Медицинския университет в замяна на помощ за училището да получи повече пари за изследвания.

В Япония все още се счита, че жените са отговорни за домакинството, отглеждането на децата и грижата за възрастните. Смята се, че мъжете трябва да работят повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11202

2

Zol

08.11 2018 в 15:30

Я японското общество има една особенност че когато една жена роди тя става домакиня и се грижи за детето си. Там няма такова нещо като "ще си взема почивен ден че детето еди какво си".. или "ще си тръгна по рано от работа щото детето".. или "ще ме пуснете ли че детето". При японците няма опция ако си на работа да се измъкнеш..Те просто нямат избор ако искат да гледат дете. И недейте да съжалявате жените останали вкъщи... те водят значително по нормален и човешки живот от този на другите работещи до припадък.

Така че са напълно прави да не искат жени защото реално остават без кадри.

16193

1

SC

08.11 2018 в 12:54

„Смята се, че мъжете трябва да работят повече.“
А, не може така! Това също е дискриминация по полов признак. Протестирам!